Skip to main content

Πούτιν σε Ερντογάν: Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας η δολιοφθορά στον Nord Stream

Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τα ζητήματα της Ουκρανίας και τη δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream

Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Ουκρανίας είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ο Ερντογάν ζήτησε επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στα τέλη Νοεμβρίου.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα σχέδια της Μόσχας για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών στις οποίες διεξήχθησαν δημοψηφίσματα υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν είναι σύμφωνη με αυτή την ενέργεια και κάλεσε τον κ. Πούτιν για δώσει μια ευκαιρία στην διπλωματική επίλυση των θεμάτων με παράλληλη μείωση της έντασης.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σημειώνει ότι ο κ. Πούτιν κατά την διάρκεια της ίδιας συνομιλίας έθεσε ζήτημα διεθνούς συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία όμως θα συμπεριλαμβάνει και την άρση των περιορισμών για τις ρωσικές προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων από τις παγκόσμιες αγορές.

Τέλος, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream χαρακτηρίζοντας τη δολιοφθορά «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση είναι έτοιμη να προκαλέσει «έγχρωμες επαναστάσεις» και «λουτρό αίματος» σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη. Ο Πούτιν δεν έδωσε καμία απόδειξη που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό του.

Η δήλωση του έγινε στην ομιλία του, μέσω βιντεοκλήσης, στους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία μετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. «Ξέρουμε ότι η Δύση εκπονεί σενάρια για να υποδαυλίσει νέες συγκρούσεις στον χώρο της ΚΑΚ. Όμως έχουμε ήδη αρκετές» είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι συρράξεις στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ιδίως εκείνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι «φυσικά» το αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης. «Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτό που συμβαίνει στα σύνορα ορισμένων χωρών της ΚΑΚ. Όλα αυτά, φυσικά, είναι αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης», υποστήριξε.
Κρεμλίνο: Αύριο η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών

Με πληροφορίες από Kathimerini, REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ