Skip to main content

Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη για τα απογευματινά ιατρεία παρουσία Άδωνι Γεωργιάδη (video)

Μεγάλη μεταρρύθμιση που αλλάζει την ιστορία του ΕΣΥ χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης

Στη Θεσσαλονίκη έγινε πριν από λίγο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι πρώτες τρεις επεμβάσεις άρχισαν λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρόκειται για μία επέμβαση κήλης συνολικού κόστους 500 ευρώ σε άνδρα 54 ετών και δύο ολικές αρθροπλαστικές γόνατος σε έναν 67χρονο και μία 73χρονη, που στοίχισαν 1.200 ευρώ. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, ανακοίνωσε ότι τα σημερινά ειδικά χειρουργεία, τόσο στο Παπαγεωργίου, όσο και στο ΑΧΕΠΑ, παρότι ήδη έχουν πληρωθεί από τους ασθενείς, θα καλυφθούν από το υπουργείο Υγείας κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού «ως μία συμβολική κίνηση για την έναρξη αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης που αλλάζει την ιστορία του ΕΣΥ».

Πρώτος στο χειρουργείο μπήκε ο 67χρονος, ο οποίος ήταν στη λίστα αναμονής από το 2019. Ο υπουργός τον συνάντησε και συνομίλησε μαζί του λίγο πριν αρχίσει η επέμβαση, καθώς και με τη χειρουργική ομάδα. «Ο πρώτος ασθενής μας έκανε την τιμή να μιλήσει. Ήταν πολύ συγκινητικό, γιατί ο ίδιος είπε ότι περίμενε να χειρουργηθεί από το 2019, δεν μπορούσε να βρει τρόπο να χειρουργηθεί και όταν έμαθε ότι γίνονται απογευματινά χειρουργεία ήταν ο πρώτος που πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να έρθει να χειρουργηθεί. Μας εξιστόρησε όλη του την περιπέτεια μέχρι τη σημερινή μέρα που έφτασε να χειρουργηθεί. Είναι μια συγκινητική στιγμή ότι με μια πρωτοβουλία που έλαβες ένας έστω συμπολίτης σου βρήκε μία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε», τόνισε ο υπουργός.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον τους δύο υφυπουργούς Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, έκανε λόγο για ιστορικό γεγονός για το ΕΣΥ. «Συναντήσαμε την πρώτη χειρουργική ομάδα και συνομιλήσαμε με τον πρώτο ασθενή ο οποίος μπαίνει πλέον στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως ο πρώτος ασθενής και η πρώτη χειρουργική ομάδα που εγκαινίασαν τα απογευματινά χειρουργεία. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά που κάτι που το συζητούσαμε από 32 ολόκληρα χρόνια τώρα γίνεται πραγματικότητα», είπε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, τον κ. Θεμιστοκλέους, που χαρακτήρισε πρωταγωνιστής της προσπάθειας και κυρίως τους πάρα πολλούς, όπως είπε, γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων.

«Θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους ασθενείς οι οποίοι παρά το αρνητικό κλίμα που προσπάθησαν κάποιοι να καλλιεργήσουν έσπευσαν, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας να δηλώσουν συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εβδομάδες, όταν πλέον το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά και θα ξεκινήσει και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση 50.000 δωρεάν επεμβάσεων, «η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μία μεταρρύθμιση υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών. Θέλω να ξέρουν όλοι οι συμπολίτες μας ότι δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε νυχθημερόν για να μπορούμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο ΕΣΥ. Είμαστε στην αρχή, θα υπάρχουν προβλήματα, θα είμαστε από πάνω για να τα λύνουμε, αλλά με καλή διάθεση όλα θα πάμε καλά».