Skip to main content

Πρέσπες: Μια Συμφωνία που, αντί να κλείσει, άνοιξε νέα θέματα

Άρθρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών της Ελένης Χαριζάνη, υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη «Αλληλεγγύη»

της Ελένης Χαριζάνη*

Η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο δεν έλυσε κανένα πρόβλημα από αυτά που τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αντίθετα άνοιξε και άλλα και δυστυχώς για όλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα: Η ευθύνη για τη βλαπτική αυτή Συμφωνία, τις αρνητικές συνέπειες της οποίας ήδη αρχίζουμε και βλέπουμε στη Βόρεια Ελλάδα, είναι αποκλειστικά της Κυβέρνησης. Το μεγάλο της σφάλμα είναι ότι δεν επέτρεψε στον Ελληνικό λαό να διατυπώσει τη θέση του επί του σοβαρού αυτού εθνικού ζητήματος. Καμία συμφωνία αυτού του μεγέθους, η οποία αφορά όχι μόνο τα λίγα χρόνια μιας κυβερνητικής περιόδου αλλά όλες τις επόμενες γενιές, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να λειτουργήσει αν δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού.

Το δεύτερο αρνητικό της Συμφωνίας είναι πως λειτουργεί με ετεροβαρή τρόπο για τα συμφέροντα της χώρας καθώς παραχωρήθηκαν ονομασία, γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες μας χωρίς να φαίνεται κανένα όφελος για εμάς. Αν σε όλα αυτά προστεθεί η προχειρότητα και τα ασαφή σημεία της Συμφωνίας που ήδη άρχισαν να εκδηλώνονται σε σχέση με τα «Μακεδονικά προϊόντα» τότε μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος ότι τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και οι εξελίξεις μπορεί να είναι επώδυνες για όλους μας.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος με αρνητικές συνέπειες, η οποία φυσικά αφορά όλους τους Έλληνες αλλά νομίζω περισσότερο τους νέους. Αφορά την πρόβλεψη της Συμφωνίας για τη σύσταση μιας Επιτροπής ανάμεσα στα δύο μέρη, η οποία τα επόμενα χρόνια, οφείλει να εντοπίσει τα σημεία εκείνα στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών, τα οποία εμπεριέχουν ιστορικές ανακρίβειες και αλυτρωτικές βλέψεις και πρέπει να αλλάξουν. Ουσιαστικά δηλαδή δεσμευτήκαμε στην αλλαγή της ιστορίας μας όπως την έχουμε διδαχθεί στα σχολικά βιβλία και πραγματικά αναρωτιέμαι τι τάχα μας μάθανε λάθος ή σε τι έχει παραποιηθεί η ιστορία της περιοχής και η ζωή και η πορεία του Μέγα Αλέξανδρου.

Τα πάμπολλα αλυτρωτικά και ψευδή στοιχεία που αναφέρονται στην Ιστορία της γειτονικής χώρας είναι γνωστά σε όλους μας και άλλωστε δεν τα έκρυψαν ποτέ.  Είναι νωπή σε όλους μας η εικόνα του Πρωθυπουργού Ζάεφ ο οποίος, την ώρα που ψηφίζει σε κάποια σχολική αίθουσα, πίσω του είναι προκλητικά αναρτημένος ο χάρτης της δήθεν μεγάλης «Μακεδονίας» στον οποίο περιλαμβάνεται και η Θεσσαλονίκη! Σε αυτή την εικόνα δυστυχώς δεν αντέδρασε κανένας από το Υπουργείο Εξωτερικών. Μπορεί κάποιος από αυτούς που υπέγραψαν τη Συμφωνία να δώσει απάντηση στο ερώτημα σε ποιο σημείο  οι Έλληνες ιστορικοί έχουν στρεβλώσει την ιστορική πραγματικότητα; Μπορεί κάποιος από αυτούς να εξηγήσει σε όλους όσους σπουδάζουν αυτή τη στιγμή πότε η Ελλάδα είχε αλυτρωτικές επιδιώξεις προς τη γειτονική χώρα; Η σύγχυση που ήδη έχει αρχίσει και δημιουργείται σκόπιμα γύρα από αυτό το θέμα καθώς και η αμφισβήτηση των δεδομένων και των βιωμάτων με τα οποία όλοι μας μεγαλώσαμε προκαλεί μια απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα στη Βόρεια Ελλάδα, για την επόμενη μέρα στη Μακεδονία μας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής αυτών των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι με τη στήριξη και την επιδοκιμασία του λαού που θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας. Τα εθνικά ζητήματα δεν αφορούν την εκάστοτε Κυβέρνηση και της επιλογές της. Αφορούν τις ίδιες τις ζωές μας, αφορούν το μέλλον μας και σηματοδοτούν την πορεία της Μακεδονίας. Είμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών μας στη συνεχή προσπάθεια για την προβολή των θέσεων και των συμφερόντων, όπως αυτές τις αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Μακεδονίας.

*Η Ελένη Χαριζάνη είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη «Αλληλεγγύη»