Skip to main content

Πρέσπες - Μέλος Επιτροπής: Στασιμότητα στα βιβλία, κερδίζουν τα Σκόπια

Ο Σπύρος Σφέτας, μέλος της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναφέρει ότι οι καθυστερήσεις στις συναντήσεις των επιτροπών είναι σε βάρος της Ελλάδας.

Στασιμότητα στο ζήτημα της διαμόρφωσης των σχολικών εγχειριδίων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγγέλλει ο Σπύρος Σφέτας, Kαθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μεταξύ των δύο χωρών για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σφέτας μιλώντας στη Voria.gr, οι επαφές μεταξύ των μελών της Επιτροπής των δύο χωρών έχουν σταματήσει μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ενώ το σημαντικότερο είναι πως δεν έχουν συντελεστεί τον τελευταίο αυτόν χρόνο οι συναντήσεις των συντακτικών επιτροπών. Ο ίδιος εξηγεί πως οι συντακτικές επιτροπές παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς είναι αυτές που θα αναλάβουν τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων με βάση τις προτάσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής που έχει ήδη συσκεφθεί και καταλήξει σε μια δέσμη προτάσεων. Το συγγραφικό αποτέλεσμα των επιτροπών θα κατατεθεί έπειτα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όπου εκεί θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Όσο καθυστερούν οι συντακτικές επιτροπές, η άλλη πλευρά ενθαρρύνεται», υπογραμμίζει ο ίδιος διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει στην Ελλάδα περαιτέρω καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό. Εξάλλου, όπως επισημαίνει, οι περισσότερες αλλαγές αφορούν τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας και συγκεκριμένα κάποιους χάρτες και αναφορές στα βιβλία ιστορίας για την αρχαία Μακεδονία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό αλλαγών αφορά τα δικά τους βιβλία, στα δικά μας θα γίνουν κάποιες προσθήκες», σημειώνει. Ο κ. Σφέτας υποστηρίζει ένθερμα πως οι συντακτικές επιτροπές θα έπρεπε να γίνουν απευθείας μετά την παράδοση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής πέρσι το καλοκαίρι. «Δεν μας ωφελεί η καθυστέρηση», επανέλαβε.

Όπως λέει, μπορεί κανείς να επικαλεστεί πολλούς λόγους για την καθυστέρηση αυτή, όπως τις εκλογές σε Ελλάδα και τις επικείμενες στη γειτονική χώρα αλλά και τον κορωνοϊό, ωστόσο, όπως υποστήριξε, όλα αυτά δεν είναι παρά προφάσεις εν αμαρτίαις.

Αναφορικά με τα όσα ακούστηκαν περί παραίτησής του από την Επιτροπή, ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν έχει υποβάλει αλλά ούτε και του έχει ζητηθεί παραίτηση προσθέτοντας πως δεν είχε επικοινωνία με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.