Skip to main content

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν υπάρχουν «μπράβοι», καμία επίθεση στους φοιτητές

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωνάννου τονίζει στη Voria.gr ότι ουδέποτε υπήρξε επεισόδιο μεταξύ των υπαλλήλων ασφαλείας και των φοιτητών.

Στην κατηγορηματική διάψευση όσων καταγγέλλει ομάδα φοιτητών για τα χθεσινά μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στην είσοδο του κτηρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προχωρά, μιλώντας στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Διαβάστε - Απόπειρα φοιτητών να παρέμβουν σε e-συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ

Ο πρύτανης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές, ενώ τονίζει ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ είναι και οφείλουν να είναι ανοιχτές σε συζητήσεις με κάθε άποψη.

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές σήμερα προχώρησαν στην κατάληψη της Πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των πρυτανικών αρχών να μην τους επιτραπεί η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου.

Διαβάστε - Ύπο κατάληψη από φοιτητές το κτήριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ (vid)

Όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι, όταν προσπάθησαν να παρέμβουν στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συγκλήτου χθες, όχι μόνο δεν τους επετράπη, αλλά κλειδώθηκαν για περίπου δύο ώρες μέσα στο κτήριο της Πρυτανείας, την ώρα που υπήρχαν γύρω από το κτήριο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους φοιτητές, o πρύτανης του ΑΠΘ αρνήθηκε να απαντήσει στα αιτήματά τους, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους «οι άνδρες της προσωπικής φρουράς του ή μπράβοι άρχισαν να επιτίθονται στους φοιτητές».

«Καμία επίθεση σε βάρος των φοιτητών»

Με δήλωση του στη Voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε αστυνομική παρουσία στους χώρους του πανεπιστημίου, ούτε επίθεση σε βάρος των φοιτητών. Σχετικά με τους λεγόμενους «μπράβους» που ανέφεραν οι φοιτητές, είπε ότι επρόκειτο για υπαλλήλους της ασφάλειας του ιδρύματος που εργάζονται μέσω εργολαβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι επενέβησαν λόγω Covid-19, καθώς οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ίδιο, αλλά και τους αντιπρυτάνεις, χωρίς να φοράνε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.

«Τα παιδιά είχαν φτάσει στα 5 εκατοστά απόσταση από εμάς με κανένα μέτρο προστασίας, το μόνο που έκαναν οι υπάλληλοι ήταν να τους ζητήσουν λεκτικά να απομακρυνθούν έστω στο μισό μέτρο», υπογραμμίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Παράλληλα, αναφορικά με τις καταγγελίες για επίθεση σε βάρος των φοιτητών, αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε επεισόδιο μεταξύ των υπαλλήλων και των φοιτητών, καθώς το μόνο πράγμα που έκαναν ήταν να σχηματίσουν κλοιό γύρω από τις πρυτανικές αρχές για καθαρά υγειονομικούς λόγους.

«Αν μπράβοι είναι είναι οι οικογενειάρχες υπάλληλοι που δουλεύουν στη φύλαξη του ιδρύματος για 400 ευρώ, τότε ναι υπήρχαν μπράβοι», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων, ο πρύτανης του ΑΠΘ δηλώνει ότι πάντα υπάρχει μια κλούβα των ΜΑΤ στο ύψος της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ότι αυτό έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τον σχεδιασμό της ΓΑΔΘ για την αστυνόμευση στην πόλη και στον οποίο καμία ανάμειξη δεν έχει το ίδρυμα.

«Αστυνομικές δυνάμεις στον ακαδημαϊκό χώρο δεν υπήρχαν και δεν θα υπάρχουν. Μόλις την Παρασκευή κατηγορηθήκαμε γιατί δεν καλέσαμε την αστυνομία από περίοικους οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το πάρτυ που διοργάνωσαν φοιτητές στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Γιατί να τους καλέσουμε τώρα;» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε εξάλλου, η αστυνομία μπορεί να εισέλθει από μόνη της εντός των πανεπιστημίων αυτεπάγγελτα, όταν τελούνται αυτόφωρα αδικήματα.

Τέλος, αναφορικά με τον φερόμενο εγκλωβισμό των φοιτητών που καταγγέλλουν οι ίδιοι εντός της εισόδου του ιδρύματος, ο κ. Παπαϊωάννου διερωτάται: «Πώς γίνεται αφού λένε ότι οι πόρτες της πρυτανείας είχαν κλειθωθεί, αυτοί να εγκλωβίστηκαν μέσα στο κτήριο».

Όπως αναφέρει, οι πόρτες του ιδρύματος παρέμειναν και παραμένουν ανοιχτές, ωστόσο μια από τις πόρτες της κεντρικής εισόδου τη στιγμή της έντασης έκλεισε για περίπου μια ώρα για την ασφάλεια των υπαλλήλων.

«Την απόφαση για κλείσιμο ή όχι των των εισόδων του κτηρίου την παίρνουν οι Διευθυντές Φύλαξης του προσωπικού, όχι οι πρυτάνεις», υποστηρίζει ο κ. Παπαϊωάννου.