Skip to main content

Prodexpo North: Ενδιαφέρον EBRD για έργα ανάπλασης στη Θεσσαλονίκη

Σε επενδύσεις σε logistics, φοιτητική στέγη, όπως και στην αγορά ακινήτων που απαιτούν ριζική αλλαγή προσανατολίζεται η Εθνική Πανγαία.

Την εκτίμηση ότι η EBRD θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κάποιο από τα έργα ανάπλασης που βρίσκονται στα σκαριά στη Θεσσαλονίκη, εφόσον η υλοποίησή τους γίνει μέσω ΣΔΙΤ. Όπως τόνισε ο associate banker της EBRD, Γιώργος Μαλτέζος στο 2ο συνέδριο Prodexpo North, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr, η EBRD, έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2015, έχοντας επενδύσει μέχρι στιγμής 2,4 δισ. ευρώ και θα παραμείνει στη χώρα μέχρι το 2025. «Υπάρχει ακόμη ανάγκη απορρόφησης κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ο σκοπός μας είναι να επενδύουμε σε έργα που να είναι χρηματοδοτήσιμα. Υπάρχουν πολλές ιδέες, οι οποίες πρέπει να μπουν σε ένα καλούπι», είπε.

Ο επικεφαλής τεχνικών υπηρεσιών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, Δημήτρης Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην αγορά του πεντάστερου ξενοδοχείου Lazart Hotel, καθώς και στην απόκτηση του παλιού καπνομάγαζου Σωσσίδη στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με στόχο τη δημιουργία κατοικιών για φοιτητές. «Είμαι αισιόδοξος για την εξέλιξη του κλάδου των ακινήτων, καθώς η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι ρηχή, αλλά αυτό είναι μία ευκαιρία να αρχίσουμε να διευρύνουμε τη στρατηγική μας πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο retail και γραφεία και να επενδύσουμε σε logistics, σε φοιτητική στέγη, όπως και στην αγορά ακινήτων που απαιτούν ριζική αλλαγή, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο προϊόν και υπεραξία για τους μετόχους μας», ανέφερε.

Όπως είπε, η Πανγαία πέρσι επένδυσε 270 εκατ. ευρώ σε ακίνητα εισοδήματος και διατηρεί ένα πορτοφόλιο άνω των 2 δισ. ευρώ, με δυνατότητα να επενδύει πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τα έργα που «τρέχει» η διοίκησή του στα Τρίκαλα με στόχο να γίνει μία έξυπνη πόλη, και παρουσίασε τις προοπτικές που εμφανίζει η πόλη για επενδύσεις στον χώρο των ακινήτων. Ειδικότερα, διαπίστωσε ανάγκες για νέες ξενοδοχειακές μονάδες, για πάρκινγκ, και για επενδύσεις στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού, όπως δημιουργία σπα. «Πρόκειται για έργα που μπορούν να αρχίσουν να “γαργαλούν” όσους θέλουν να επενδύσουν σε εναλλακτικές δραστηριότητες και αποτελούν το στοίχημά μας για το επόμενο διάστημα», δήλωσε.

Ο αρχιτέκτονας και ιδρυτής της εταιρείας PILA, Ηλίας Παπαγεωργίου σπούδασε στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ. Άνοιξε γραφείο στη Νέα Υόρκη και έκανε δουλειές στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα, η οποία «βρίσκεται σε κατάσταση μετασχηματισμού και υπάρχει έντονη κινητικότητα στις ελληνικές πόλεις». Όπως είπε, αυτόν τον καιρό εργάζεται σε ένα έργο σε προάστιο του Στρασβούργου, το οποίο αφορά την ανακαίνιση ενός παλιού εργοστασίου υαλουργίας. Είπε ότι και στην Γαλλία υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και το έργο καθυστέρησε για 2-3 χρόνια, ωστόσο υλοποιείται με δημόσια δαπάνη. Σύμφωνα με τον ίδιο τα projects που αφορούν τον πολιτισμό μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ισχυρής ταυτότητας για τις πόλεις, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό asset για τις ελληνικές πόλεις.