Skip to main content

Γλυπτά Παρθενώνα: Ο Μπλερ ήθελε δανεισμό στην Ελλάδα με αντάλλαγμα στήριξη για τους Ολυμπιακούς του 2012

Ο πρόεδρος του μουσείου διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων» με την Ελλάδα

Το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα επανέλαβε ο Τζορτζ Όσμπορν σε συνέντευξή του στο podcast «political currency».

Ο πρόεδρος του μουσείου διευκρίνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός».

Στην ερώτηση του ηθοποιού Στίβεν Φράι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών, σε σχέση με το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για τα αντικείμενα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, ο Τζωρτζ Όσμπορν απάντησε ότι «ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει τόσο από τη συντηρητική κυβέρνηση, όσο και τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ πως αυτό δεν θα αλλάξει. Ωστόσο η Ελλάδα πάντα θα λέει ότι δικαιωματικά είναι δικά της». Όμως σημείωσε πως «οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικά διακείμενοι υπέρ μιας συμφωνίας» και πιστεύει πως το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η επιλογή του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι «ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο».

Ο Τονι Μπλερ αναζητούσε συμφωνία για τα γλυπτά το 2003

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο της εφημερίδας Financial Times που προβάλει το σχέδιο του Τόνι Μπλερ ο οποίος ασκούσε πιέσεις το 2003 προς το Βρετανικό Μουσείο, εξετάζοντας ένα «μακροπρόθεσμο δάνειο» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με «αντάλλαγμα» την υποστήριξη για μια προσφορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας.

Η ψήφος της Ελλάδας στο Λονδίνο για τους Ολυμπιακούς το 2012

Συγκεκριμένα σε μια επιστολή προς τον Τόνι Μπλερ, η τότε σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ έγραψε: «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι ώστε να ενθαρρύνουμε το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια ρύθμιση τους επόμενους 12 μήνες» με σκοπό να κερδίσει μια ψήφο της Ελλάδας για την ψηφοφορία για την ολυμπιακή υποψηφιότητα του Λονδίνου το 2012. Προειδοποίησε όμως ότι θα πρέπει να προφυλαχτούμε από άλλες χώρες που θα υποβάλουν ανάλογα αιτήματα .

Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο περίπλοκη – επιχειρηματολογώντας για ένα δάνειο και όχι για την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας – και έρχεται σε αντίθεση με την αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου να εξετάσει τυχόν συμβιβασμούς, αναφέρεται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τα UK National Archives.

Πηγή: ΕΡΤ