Skip to main content

Προγραμματικές δηλώσεις: Σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών - Δείτε live

Με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Τελευταίος στο βήμα θα ανέβει ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν το σύνολο των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και περί τους 90 βουλευτές.

Παρακολουθήστε live τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Λίγο μετά τις 20:00 στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως είπε, το αίτημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι η αποτελεσματικότητα, ψέγοντας την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις, απέναντι στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΝΔ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τις δεσμεύσεις μας το 2019 τις υλοποιήσαμε, είπε, και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν άκουσε προτάσεις από την αντιπολίτευση.
 

Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Διαβάστε - Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Ανδρουλάκης: Θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».

Δείτε - Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης – Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος

«Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων. «Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι για λίγους» , είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη «στεγαστική κρίση» λέγοντας ότι όταν «ο πρωθυπουργός πανηγύριζε όταν λιγότεροι από 5.000 δικαιούχοι βρήκαν σπίτι λόγω αυξημένων τιμών. 

Επανέλαβε στη συνέχεια την πρόταση για νέο ΕΚΑΣ και σχετικά με τα φάρμακα σε παλαιούς δικαιούχους είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε απελπιστική κατάσταση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «νάρκη ιδιωτικού χρέους στην οικονομία» και τόνισε ότι έχουμε χρέος να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους αγωνίστηκαν έντιμα αλλά είναι σε δεινή θέση για οφειλές έναντι των funds». Εκατοντάδες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσθεσε.

Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και οι δημόσιες επαγγελματικές σχολές, είπε και κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία «που ξέχασε ότι επί των ημερών χιλιάδες ελληνόπουλα σπουδάζαν σε ιδιωτικά κολέγια».

Κουτσούμπας: Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση. «Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Ειπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων».

Θυμηθείτε - Κουτσούμπας: Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας

Ο Κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της την νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, και το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά. «Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο νόμο για της διαδηλώσεις, στο νόμο Χατζηδάκη. Εξαπέλυσε βολές στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όπως τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.

Προειδοποίησε ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κέννεντι και Μπάιντεν.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμποδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι αυτο προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.

Τέλος με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται σε βάρος του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές. «Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.

Στίγκας: Είμαστε η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων

«Ο ελληνικός λαός σύσσωμος θα αντιταχθεί και θα σταθεί όρθιος φυλάσσοντας Θερμοπύλες και πολεμώντας ντόπιους και ξένους εχθρούς που οραματίζονται μία Ελλάδα χωρίς σύνορα, θρησκεία, αξίες, πολιτισμό και ιστορία. Εμείς, οι ”Σπαρτιάτες”, είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλης Στίγκας, στην τοποθέτησή του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο Β.Στίγκας είπε πως νόμιζε «με όλα αυτά που άκουγα, ότι βρισκόμουν σε μια άλλη χώρα, πιθανόν σε κάποια ευρωπαϊκή, όπου κυριαρχούν η σοβαρότητα, η αλήθεια, οι νόμοι και το κράτος δικαίου» και προσέθεσε: «Μια επανάληψη των δηλώσεων του 2019, χωρίς μέχρι σήμερα η χώρα να έχει κάνει βήματα προόδου. Τι άλλαξε, κύριε πρωθυπουργέ, από το 2019 ή από το 2010, όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Παπαδήμου, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ θάψατε την Ελλάδα και τους Έλληνες στους τάφους των μνημονίων; Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, παρά μόνο υποσχέσεις και ψέματα πάνω στα ερείπια μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης χώρας, που εσείς και οι όμοιοί σας δημιουργήσατε».

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε: «Καμαρώνετε, ότι αυξήσατε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, όταν το 2019 ήταν στα 650, αλλά δεν είπατε ότι το 2010 ήταν 750 ευρώ. Και εάν δεν μας βάζατε στα μνημόνια, αναλογικά σήμερα θα ήταν τουλάχιστον 1.200 ευρώ, για να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια ένας άνθρωπος. Και λέτε ότι μέσα στην τετραετία θα τον πάτε στα 950 και στο τέλος της τετραετίας στα 1.500 ευρώ. Δεν είπατε, όμως, ότι με αυτή την αύξηση αυτομάτως ο εργαζόμενος χάνει το αφορολόγητο και μπαίνει στην μέγγενη της εφορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή, το παλιό κόλπο: Από τη μία τα δίνετε και από την άλλη τα παίρνετε, χωρίς να σας στοιχίσει τίποτα».

Ο Β.Στίγκας ανέφερε στη συνέχεια ότι η μόνη βιομηχανία που διαθέτει η Ελλάδα είναι ο τουρισμός, ενώ προσέθεσε: «Η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και υπεύθυνοι είσαστε εσείς και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, από το 1950 έως σήμερα. Εάν υπήρχαν μόνο λίγες από αυτές σήμερα, σχεδόν δεν θα είχαμε καθόλου ανεργία. Θέλουμε μια εθνική κυβέρνηση να πάρει γενναία μέτρα για να αναζωπυρώσουμε την εθνική δημιουργία και το ελληνικό δαιμόνιο και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ”Σπαρτιατών” πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα, καθώς και των φόρων στα καύσιμα, τους οποίους χαρακτήρισε «ληστρικούς, που γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», ενώ ζήτησε την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Διαβάστε σχετικά - Στίγκας: Οι «Σπαρτιάτες» είμαστε πλέον η εθνική φωνή όλων των Ελλήνων

Όσον αφορά στις προβλέψεις της κυβέρνησης για μείωση του δημοσίου χρέους και για περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας, ο Β.Στίγκας ανέφερε ότι «προβλέψατε ότι θα γίνει μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 140%, έως το 2027. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8%, μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και ότι θα αυξήσετε το ΑΕΠ στα 260 δισ.» και σολίασε: «Και πάλι, τι σύμπτωση, στο τέλος της τετραετίας. Εμείς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και εσείς κάνετε και προβλέψεις. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό σε μια κατεστραμμένη χώρα, με τους δείκτες της ανεργίας να χτυπούν κόκκινο και όταν κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό ζει στα όρια της φτώχειας, με περισσότερους από 1.000.000 νέους ανθρώπους να έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης; Πολύ θα θέλαμε να έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα μια Σίλικον Βάλεϊ, για να δουλεύουν και να δημιουργούν τα καλύτερα ελληνικά μυαλά και να δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την χώρα μας».

Ο πρόεδρος των ”Σπαρτιατών” σημείωσε ακόμα, μεταξύ άλλων: «Βγαίνουμε μπροστά δυναμικά, με σθένος και αποφασιστικότητα όχι μόνο για να μην ζήσουμε ξανά ημέρες ντροπής, όπως στις Πρέσπες, αλλά και για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να σταθούμε ξανά πάλι στα πόδια μας και να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που μας αξίζει. Και να είσαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Βελόπουλος: Κύριε πρωθυπουργέ μην υπογράψετε τίποτα με τον Ερντογάν

«Πέρασαν δύο 24ωρα, προσπαθήσαμε να πείσουμε κάποιους τουλάχιστον για τα Τέμπη, να συναινέσουν σε επίπεδο ανθρωπιάς. Πολλοί δάκρυσαν εδώ μέσα και βούρκωσαν για τα Τέμπη, αλλά κανείς δεν υπογράφει την Εξεταστική Επιτροπή», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. «Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι για όλους», ανέφερε, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά οριζόντια την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 για εξεταστική επιτροπή για την «περίοδο Βαρουφάκη» με το «κλείσιμο τραπεζών» και τα «capital controls» και δεν το έκανε, χαρακτηρίζοντάς τον αναξιόπιστο.

Δείτε σχετικά - Βελόπουλος: Αφήνετε να μπαίνουν στη χώρα λαθρομετανάστες – Φαίνεστε ανθρωπιστής κ. Μητσοτάκη με τα λεφτά άλλων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα κατήγγειλε σήμερα το πρωί στο Κοινοβούλιο, «ότι ήρθε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου στον νομό Σερρών» και ότι παρότι «ο Δήμος ζήτησε να σταλεί υπουργός της κυβέρνησης επισήμως», αυτό δεν έγινε. «Μπράβο στην κυβέρνησή σας. Ήρθε ένας υπουργός της Κύπρου στις Σέρρες και δεν στείλατε επίσημη υποδοχή», είπε και προσέθεσε: «Δεν σας νοιάζει η Κύπρος γιατί έχετε συμφωνήσει τις ”Πρέσπες του Αιγαίου”». Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές να υπογράψουν για εξεταστική επιτροπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε «προδοτική» και την οποία «παραβιάζουν οι Σκοπιανοί».

«Η Ελλάδα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, στη συνέχεια, επισημαίνοντας: «Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε μια δήλωση ωμής παραβίασης του διεθνούς δικαίου: ”Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που έχουμε κάνει με Ιταλία και Αίγυπτο”. Ξέρετε τι είπε; Πάμε για μειωμένη επήρεια με την Τουρκία στο Καστελόριζο, αυτό είπε. Να η Συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο». «Αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προδοτική και αυτό είναι μια προδοσία που έρχεται τους επόμενους μήνες», προσέθεσε ο κ. Βελόπουλος. Ακόμα, απαίτησε την άμεση επιστροφή της αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot, που -όπως είπε- πλέον βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είπε ότι «δυστυχώς κάνετε ό,τι σας ζητάει η Τουρκία. Είστε φοβικοί. Πάμε για προδοσία και στο Αιγαίο, Σε λίγους μήνες θα μιλάτε για συνεκμετάλλευση». Ο Κυριάκος Βελόπουλος, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να μην πάει σε συνεκμετάλλευση με τη γείτονα καθώς και να μην «υπογράψει τίποτα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». «Εμείς θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι χρειάζεται να αντιγραφούν πετυχημένα μοντέλα. «Η Δανία έχει το καλύτερο μοντέλο. Έχει και η Πολωνία, έχουν κι άλλες χώρες», τόνισε. Ανέφερε ότι στη χώρα υπάρχουν 400 τζαμιά, με κάποια από αυτά στην Αθήνα, που λειτουργούν παράνομα ή ημινόμιμα. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Επειδή βλέπω ότι πολλοί από εσάς είστε ανθρωπιστές, ανθρωπιστής δεν είναι αυτός που προσκαλεί τους παράνομους μετανάστες και τους βάζει σε μια αποθήκη, να μένουν είκοσι, δίνοντας τους επιδόματα. Ανθρωπιστής είναι αυτός που λέει ”έλα εδώ σε παίρνω σπίτι μου, σε φιλοξενώ, σε ταΐζω και σε ποτίζω”. Όχι με τα λεφτά τα δικά μας κάποιοι να είναι φιλάνθρωποι». Προσέθεσε ότι η Ελληνική Λύση δεν θα επιτρέψει τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και ότι «είμαστε υπέρ της λαϊκής και της εθνικής κυριαρχίας».

Τέλος, για την υγεία, ο κ. Βελόπουλος είπε ότι «όποιος δεν έχει λεφτά θα πεθαίνει στην καρότσα».

Νατσιός: Οι ηλεκτρονικές ταυτότητες δίνουν δυνατότητα φακελώματος

Η ΝΙΚΗ τάσσεται κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τις οποίες θεωρεί «φακέλωμα», ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, και τόνισε πως για το κόμμα του η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση.

Διαβάστε - Νατσιός: Φακέλωμα οι ηλεκτρονικές ταυτότητες - Η ΝΙΚΗ τάσσεται κατά

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι δεν άκουσε «κάποιο σπουδαίο μέτρο για την καταπολέμησή» της ενώ χαρακτήρισε τα “pass”, «σοβιετικού τύπου κουπόνια, για επαίτες και όχι πολίτες».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για την πάταξη του λαθρεμπορίου, έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση» και πρότεινε την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων για την εφάπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής, για χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Ο κ. Νατσιός τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και υποστήριξε πως «πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη» ενώ διερωτήθηκε εάν «θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας».

Μιλώντας για τη Δημόσια Υγεία έκανε λόγο για «καταστροφή» και «πολυετές έγκλημα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, «εκμεταλλεύτηκε την τρομακτική πίεση που υπέστη το δημόσιο σύστημα υγείας, ως ευκαιρία για να το αποτελειώσει».

«Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων να πεθαίνουν αβοήθητοι, διότι δεν βρίσκουν ένα ασθενοφόρο να τους παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αντικρίζουμε ακόμα και τριτοκοσμικές εικόνες που μας προκαλούν θλίψη και ντροπή, με ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών για να σωθεί η ζωή τους, ελλείψει ασθενοφόρων».

Στο θέμα της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και κατά την πρωτολογία του για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει «να διαγράψει το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος από την προμετωπίδα του Συντάγματος» και εάν θα προχωρήσει στην αναθέωρηση των άρθρων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και την αποστολή της Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη για ενδεχόμενη υποδοχή μεταναστών ως εποχικών εργατών είπε: «Σεβόμαστε κάθε χώρα αλλά θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Όποιοι την παραβιάζουν, όπως στη Ρόδο, να δικάζονται και να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα τους όπου θα τους επιστρέφουμε με απέλαση. Καμία ανοχή στην ανομία».

Συνεχίζοντας είπε πως «για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο μας» και προσέθεσε πως «η Κύπρος μας είναι παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό κράτος».

Υποστήριξε πως τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένουν αδικαίωτα. «Είδαμε το επίσημο κράτος να συνεχίζει απτόητο με την ίδια αμέλεια και ανεπάρκεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλους τους θεσμικά ιθύνοντες να συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, σαν να μην συνέβη τίποτε. Σαν να μην έγινε κάτω από την εποπτεία του κράτους και των αρμοδίων υπευθύνων το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ελληνικής ιστορίας. Νομίζουμε πως θα ζούμε αιώνια και πως δεν θα δώσουμε λόγο στον Θεό; Αν δεν μας ενδιαφέρει η ποινική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον έχουμε αναλογιστεί την ηθική και πνευματική διάστασή του;» ανέφερε και κατέληξε:

«Για τη ΝΙΚΗ η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση, αντιστέκεται σθεναρώς, με πίστη και άδολη φιλοπατρία, στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Κωνσταντοπούλου: 10 λόγοι για τους οποίους δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Έντονη κριτική στους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από την «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της σήμερα στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».

«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε.

Δείτε - Κωνσταντοπούλου: Οι 10 λόγοι για τους οποίους δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

 

Συνεχίζοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην «κωδικοποίηση» των λόγων για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε δέκα λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: την «παρουσία-απουσία» των βουλευτών τής πλειοψηφίας στη διαδικασία, τη χάραξη πολιτικής χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ευημερία, την μη αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων πολιτών, την μη εξαγγελία πολιτικής για την ασφάλεια των μεταφορών και των σιδηροδρόμων, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, την μη τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι την πρότασης της Πλεύσης Ελευθερίας για την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας και του διορισμού της ηγεσίας τής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16, την ΠΝΠ της κυβέρνησης για την απασχόληση των πυροσβεστών προκειμένου να καλύψει τα κενά στη δημόσια υγεία, την μη αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, την «αδιαφανή και άδηλη εξωτερική πολιτική» και τέλος την μη εξαγγελία πειστικής πολιτικής για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων.

Κλείνοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ακούστηκαν και «θετικές τοποθετήσεις» όπως η ανάκτηση δημοσίου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η πολιτική για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν είναι «αυτοσκοπός» της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιτίθεται σε όλα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση να ακούει την «κριτική και τις επισημάνεις» της αντιπολίτευσης.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να απαγορευτούν στη Βουλή οι «ρατσιστικές, σεξιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις» καθώς δεν αποτελεί «ζήτημα ελευθερίας του λόγου» αλλά «βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».