Skip to main content

Πρόκληση των Τούρκων στη Σμύρνη: Κρατούμενος επί ώρες ο Τζιτζικώστας, του αρνήθηκαν είσοδο

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κρατούνταν σε ένα γραφείο και οι τουρκικές αρχές εμπόδιζαν την είσοδό του στην Τουρκία

Κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές έμεινε επί έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης σήμερα το πρωί με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει στη 13η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρώνονταν την Τρίτη, ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τη μόνη απάντηση των Τούρκων να είναι «υπάρχει απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επόμενες ώρες ο περιφερειάρχης θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα έφτασε σε κορυφαίο διπλωτικό επίπεδο, τόσο στην ελληνική πρεσβεία όσο και στην ΕΕ, ωστόσο οι Τούρκοι επέμειναν στην απόφασή τους να μη δώσουν άδεια εισόδου στον περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα ο κ. Τζιτζικώστας να μη μπορεί να εισέλθει στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Τζιτζικώστας ενημέρωσε Μητσοτάκη, Δένδια και ΕΕ για την παράνομη κράτηση στην Τουρκία

Οργή ΥΠΕΞ: Εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου στον Τζιτζικώστα

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για παράνομη και εντελώς καταχρηστική κράτηση.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ενημερώσει το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Εξωτερικών, τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα.

Τη στήριξή του στον περιφερειάρχη εξέφρασε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Σταύρο Καλαφάτη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Κυβερνητικές πηγές: Πήγαινε εκεί όχι μόνο ως Έλληνας αλλά και ώς Ευρωπαίος αξιωματούχος

Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε το πρωί στη Σμύρνη με πλοίο προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. «Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν οτι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικώστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η Ευρωμεσογειακή Συνέλευση ARLEM

Στην ARLEM συμμετέχουν 80 μέλη και 2 παρατηρητές από την ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες εταίρους της. Τα μέλη της εκπροσωπούν περιφέρειες και τοπικές οντότητες και κατέχουν θητεία σε περιφερειακή ή τοπική αρχή.

Την προεδρία της ARLEM ασκούν δύο συμπρόεδροι, ένας εκ μέρους της ΕΕ και ένας εκ μέρους των μεσογειακών εταίρων της. Ο συμπρόεδρος από τους μεσογειακούς εταίρους ορίζεται βάσει συναίνεσης από την εν λόγω ομάδα για περίοδο δυόμισι ετών.

Σε αυτήν τη συνέλευση στη Σμύρνη στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρισκόταν η δημιουργία περισσότερο ανθεκτικών πόλεων στη Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.