Skip to main content

Προσφυγικό - μεταναστευτικό: Το πάθημα που δεν έγινε μάθημα

Άρθρο στη Voria.gr του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Φάνη Παπά.

του Φάνη Παπά*

Όσα εκ νέου βιώνουμε με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κρίση παραμένει για τη χώρα μας (και διεθνώς) και δεν έχει εξαλειφθεί όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να μας πείσουν ότι αφήσαμε τα χειρότερα πίσω μας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία βίωναν τις συνέπειες αυτής της κρίσης, εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Έπειτα από τόσο καιρό όμως φαίνεται ότι το πάθημα δεν έγινε μάθημα, με αποτέλεσμα τώρα, που καταγράφονται νέες ροές μεταναστών και προσφύγων, η κυβέρνηση να είναι και πάλι ανέτοιμη να τις διαχειριστεί με σοβαρό και αξιοπρεπή τρόπο.

Στην Εγνατία Οδό και στην επαρχία Λαγκαδά οι κάτοικοι βλέπουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών να περπατούν με κίνδυνο της ζωής τους και με πορεία το... άγνωστο. Οικογένειες και παιδιά διασχίζουν δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκινητοδρόμους και εθνικές οδούς χωρίς κανένα έλεγχο. Στα εναπομείναντα κέντρα φιλοξενίας οι συνθήκες δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε και που υπαγορεύει η τοποθέτηση της χώρας μας μεταξύ των πολιτισμένων και αναπτυγμένων κρατών. Οι κάτοικοι των Διαβατών και του δήμου Δέλτα, αλλά και των Λαγκαδικίων είναι αγανακτισμένοι και με το δίκιο τους. Φτάσαμε να μην ξέρουμε τι να κάνουμε με μερικές δεκάδες προσφύγων στο ίδιο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα επί μέρες η οδός Αριστοτέλους να παρουσιάζει τριτοκοσμική εικόνα και ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας να είναι παρατημένοι στο αυτοσχέδιο υπαίθριο ξενοδοχείο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα... Πόση ντροπή;

Δυστυχώς, όσο δεν έχει τέλος το μαρτύριο αυτών των ανθρώπων, τόσο δεν έχει τέλος και το πρόβλημα που δημιουργείται (όχι εξαιτίας τους, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας) στις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Χωρίς σχέδιο είναι ακόμη η κυβέρνηση και χωρίς σοβαρές δομές φιλοξενίας. Έχοντας δαπανήσει κάποια εκατομμύρια ευρώ δεν κατόρθωσε να αποτινάξει από τη χώρα τη λάσπη και τη διαπόμπευση που η ίδια συσσώρευσε, τη μια προσκαλώντας τους πρόσφυγες να έρθουν σε μια χώρα με πρωτοφανή οικονομική κρίση και την άλλη με την ανυπαρξία ενός συγκροτημένου σχεδίου διαχείρισης.

Όταν τα ζητήματα άρχισαν να αντιμετωπίζονται, με τον περιορισμό των ροών προσφύγων, άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια με έντονο τρόπο η μυρωδιά σκανδάλων στη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς ήταν φανερό ότι στήθηκε μέσω ΜΚΟ και άλλων εμπλεκόμενων ένα ολόκληρο πάρτι κερδοσκοπίας στις πλάτες και των προσφύγων και της χώρας.

Τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και είχαν μπει σε μια ομαλότητα (με εξαίρεση τη διεθνώς καταδικαστέα κατάσταση στη Μόρια). Για να έρθει να επιβεβαιώσει την επίπλαστη αυτή εικόνα μιας χώρας που έπρεπε να έχει μάθει από το πάθημά της η νέα μαζική είσοδος προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορά μας. Αυτή τη φορά κι από βορρά κι από ανατολή και δια θαλάσσης.

Κι όμως, η κυβέρνηση γνώριζε πως αυτό μπορούσε ανά πάσα στιγμή να γίνει. Για την ανυπαρξία ετοιμότητας, για την ανικανότητα διαχείρισης, για την αδυναμία ανταπόκρισης έχει αποκλειστικά την ευθύνη.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα. Είναι άνθρωποι τους οποίους η ελληνική κοινωνία αγκάλιασε και προσπάθησε να τους βοηθήσει, συγκινημένη από το δράμα τους. Και θα δείξει την ίδια αλληλεγγύη και σήμερα και αύριο, γιατί η Ελλάδα έχει μάθει να ζει με την προσφυγιά. Όμως, πρέπει να υπάρχει και ένα κράτος, μια πολιτεία η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που συνοδεύουν την παράνομη και μαζική είσοδο αυτών των ανθρώπων στη χώρα.

Αν πριν από μερικά χρόνια υπήρχε η δικαιολογία του αιφνιδιασμού, πλέον αυτή ούτε στέκει, ούτε καν τα προσχήματα μπορεί να σώσει. Απαιτείται σταθερή εθνική πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, χωρίς ιδεοληψίες, ταμπού και προκαταλήψεις. Με ανθρωπιά και σεβασμό τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο και απέναντι στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία και δεινά από τους κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς και την απουσία της Πολιτείας.

*Ο Φάνης Παπάς είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας