Skip to main content

Προβληματισμός για την επιχειρηματική αποστολή Τσίπρα στα Σκόπια

Στις άτυπες νύξεις που έχουν γίνει προς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη επιθυμία συμμετοχής.

Έντονη είναι η κυβερνητική κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την επιχειρηματική αποστολή που θα συμμετάσχει στο επίσημο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου –πιθανότατα στις 2 και 3 μηνός- και σε αυτό θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες, καθώς κυβερνητική πρόθεση  είναι να υπογραμμίσει τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την αλλαγή κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών

Στις επαφές που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη για τη στελέχωση της επιχειρηματικής αποστολής από βορειοελλαδίτες συμμετέχει άτυπα, αλλά ενεργά, η νέα υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία αμέσως ή εμμέσως διερευνά προθέσεις επιχειρηματικών παραγόντων. Είναι σαφές –και απόλυτα λογικό- η κυβέρνηση να επιδιώκει τη συμμετοχή βορειοελλαδιτών στην πρωθυπουργική αποστολή στα Σκόπια, προκειμένου να πείσει ότι οι παραγωγικοί και δημιουργικοί άνθρωποι στην περιοχή δεν έχουν ζήτημα με την συμφωνία και το περιεχόμενο της. Το βέβαιον είναι ότι στην αποστολή θα πάρουν μέρος οι επιχειρήσεις του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη που έχουν ενδιαφέρον στη Βόρεια Μακεδονία –για παράδειγμα η ΔΕΘ – Helexpo, που ήδη συνεργάζεται με τον εκθεσιακό οργανισμό των Σκοπίων. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιπροσωπευθούν επιχειρηματικές συλλογικότητες της περιοχής, σχεδόν σίγουρα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ενδεχομένως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η διοίκηση του οποίου προβληματίζεται και θα αποφασίσει όταν ενημερωθεί επίσημα.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του voria.gr, στις άτυπες νύξεις που έχουν γίνει προς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα δεν καταγράφεται ιδιαίτερη επιθυμία συμμετοχής. Η απροθυμία επισήμως συνδέεται με την έλλειψη ενδιαφέροντος, καθώς τα τελευταία 30 χρόνια όποια επιχείρηση ήθελε να δραστηριοποιηθεί στα Σκόπια ή να συνεργαστεί με εταιρίες της γειτονικής χώρας το έκανε απρόσκοπτα. Ανεπισήμως, βέβαια, για τις αρνήσεις παίζει ρόλο και η διαφωνία αρκετών επιχειρηματιών με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ως γνωστόν στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Το πιθανότερο, λοιπόν, σενάριο είναι στην επιχειρηματική αποστολή, που θα συνοδεύσει τον κ. Τσίπρα και την οποία εκτός απροόπτου θα οργανώσει το Enterprise Greece, να συμμετέχουν αρκετές εταιρίες από την πρωτεύουσα. Στην Αθήνα τις διαθέσεις επηρεάζουν εντονότερα ξένοι παράγοντες –κυρίως Αμερικανοί και Γερμανοί-, οι οποίοι είναι ευνοϊκά διακείμενοι τόσο ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και ως προς τη συνεργασία των δύο χωρών.