Skip to main content

Ψήφισμα από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ για την ποντιακή γενοκτονία

Καλούμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της, υπογραμμίζει σε σχετικό ψήφισμά του ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ.

Τη συμπαράσταση του στους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας, εκδηλώνει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019).

«Καλούμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Το ψήφισμα του Συλλόγου Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1919-2019) ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκδηλώνει με το παρόν ψήφισμα τη συμπαράσταση του στους δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας. Η Γενοκτονία, μια έννοια που στην Ελλάδα έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξαιτίας της ιδεολογικής και πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος, αποτελεί ένα έγκλημα του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο σύμφωνα και με το ψήφισμα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS) που ψηφίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2007 υπέστησαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς οι Έλληνες του Πόντου και Μικράς Ασίας, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι.

Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε και με τις εισηγήσεις αλλά και με τον τίτλο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πρέπει να ειδωθεί ως ένα ενιαίο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων προκειμένου να ομογενοποιηθεί εθνικά και θρησκευτικά η Ανατολία και να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο Τουρκικό έθνος κράτος.

Καλούμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος. Να προχωρήσει σε μια σειρά συμβολικών επανορθώσεων όπως η δημιουργία μνημονικών και εκπαιδευτικών τόπων επαναδιατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό την προσήλωση της στις πανανθρώπινες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής.