Skip to main content

Ραγδαία η καταστροφή του Σέιχ Σου - Από το 2016 το πρόβλημα (φωτο)

Ευθύνες στο Δασαρχείο επέρριψε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών για το φλοιοφάγο έντομο που κατατρώει το πευκοδάσος του περιαστικού δάσους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφερόμενος στο πρόβλημα της νέκρωσης του δάσους του Σέιχ Σου από το φυτοφάγο έντομο που έχει νεκρώσει πεύκα σε έκταση 3.500 στρεμμάτων.

Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου παρουσία και του προέδρου του Δασολογικού Τμήματος του ΑΠΘ Θεοχάρη Ζάγκα, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι το πρόβλημα στο δάσος παρουσιάστηκε πιθανότατα από το 2016, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Υπάρχουν περιβαλλοντολογικές, πειθαρχικές ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες για το θέμα», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, λέγοντας ότι το κομμάτι που σώθηκε από την πυρκαγιά του 1997 πλέον καταστρέφεται.

Ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στο Δασαρχείο για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, λέγοντας ότι είχε ως δικαιολογία την έλλειψη κονδυλίων, προτιμώντας να ασχοληθεί μετά την αντιπυρική περίοδο.

Παράλληλα χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα 50.000 ευρώ που δόθηκαν για τη λύση του προβλήματος.

Με ρυθμούς χελώνας η κοπή δέντρων

Όσον αφορά την κοπή των αρρώστων ατόμων που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος είπε πως γίνεται πολύ αργά, καθώς ξεκίνησε με δέκα υλοτόμους και επτά αλυσοπρίονα.

Μετά από ενέργειες του δήμου έχουν πλέον κληθεί 36 υλοτόμοι που επιχειρούν στον λόφο του Καρά Τεπέ στο Φιλίππειο και άλλοι 15 στα Πεύκα, χωρίς ωστόσο να μεταφέρονται τα κλαδιά και οι πευκοβελόνες που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για πυρκαγιά.

Σημαντικό, σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι και το θέμα των πλημμυρών, αφού τα νεκρά δέντρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντιπλημμυρικά, με τον κ. Δανιηλίδη να αναφέρει ακόμα μια φορά το λάθος που έγινε να φυτευθούν σε αναδασώσεις μόνο πεύκα, που προσβάλλονται πολύ εύκολα από το φυτοφάγο έντομο.



Αποτέλεσμα σε τρία χρόνια

Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας επισήμανε ότι το Δασαρχείο έπρεπε να δράσει από το πρώτο νεκρό δέντρο, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να απομακρυνθεί κάθε νεκρό άτομο πεύκου, όπως και τα γύρω που δεν έχουν προσβληθεί ώστε να καθαριστεί τελείως το πεδίο προσβολής. «Πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός του δάσους την επόμενη φυτευτικη περίοδο με φύτευση πλατύφυλλων δέντρων, όπως η μελικοκιά, η κουτσουπιά και η σφενδαμιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμος Νέαπολης - Συκεών έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές λήψεις απο το Σέιχ Σου, όπου φάνηκε η απαρχή του προβλήματος στο σημείο της διασταύρωσης Ασβεστοχωρίου και Φιλίππειου. Ωστόσο εκφράστηκαν φόβοι ότι το ζήτημα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα.

Στη δικαιοσύνη

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπόστας έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, που επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ότι το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί κατα πολύ.

Ήδη η εισαγγελία έχει παραγγείλει έρευνα σε πταισματοδίκη για το θέμα, όπου ανεξάρτητος δασολόγος θα πραγματοποιήσει έρευνα για το πρόβλημα.