Skip to main content

Σαββάτη: Ο δήμος μπροστάρης για τους νέους σχεδιαστές και δημιουργούς

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά» Αιμιλία Σαββάτη κέρδισε τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια των παρισταμένων.

Τις θέσεις της για την επιχειρηματικότητα των νέων και την καταπολέμηση του παρεμπορίου παρουσίασε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά» Αιμιλία Σαββάτη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τα θετικά σχόλια των παρισταμένων.

Η εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα των Νέων, Παραεμπόριο και Αγορά» πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο παρουσία του υποψήφιου δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης Μάκη Κυριζίδη, του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Σαββάτη, οι νέοι δεν έχουν καμία στήριξη έως σήμερα από τον δήμο, καμία απολύτως ανταπόκριση σε κάθε νέο τους ξεκίνημα. «Οι νέοι δεν νιώθουν καμία σιγουριά στην ίδια τους την πόλη, στον τόπο που επιχειρούν και θέλουν να επενδύσουν. Περίπου 50.000 παιδιά ετησίως αποφοιτούν από σχολές και το 70% αυτών θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες αλλά περνούν από απογοήτευση σε απογοήτευση, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το όνειρό τους, το πτυχίο τους, και απασχολούνται σε δουλειές που δεν τους προσφέρουν ικανοποίηση. Άλλοι αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό και εκεί θριαμβεύουν, γιατί οι Έλληνες έχουν ταλέντο που στην Ελλάδα μένει αναξιοποίητο, ενώ στο εξωτερικό το αναζητούν και πάντα το βρίσκουν σε έναν Έλληνα. 500.000 νέοι Έλληνες μετανάστες έως σήμερα. Εδώ λοιπόν πρέπει να επέμβει το κράτος, ο δήμος, η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν όμως απογοητεύονται οι νέοι, ποιο θα είναι το μέλλον; Χωρίς τους νέους δεν υπάρχει μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σαββάτη μάλιστα επικαλέστηκε την εμπειρία της τόσο ως οικονομολόγου στην οικογενειακή επιχείρηση που εργάζεται τόσο και από την εξαετή εμπειρία της στον χώρο της μόδας. «Έβλεπα διαφορετικά τα πράγματα θα έλεγα με το μάτι του επιχειρηματία. Όταν λοιπόν πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η εταιρεία Κρίσπερ, με προσέλαβε ώστε να ράβει τα ρούχα της επάνω μου εκεί κατάλαβα τι θα πει μόδα. Πόσο χρόνο, κόπο, διάβασμα, φαντασία και δουλειά χρειάζεται η κάθε δημιουργία που εμείς θεωρούμε δεδομένη. Κάθε δημιουργία κρύβει από πίσω της σχεδιαστές, ράφτες, σιδερωτές, στυλίστες, φωτογράφους και μοντέλα. Φανταστείτε λοιπόν πόσοι άνθρωποι παίρνουν δουλειά κάθε φορά που γεννιέται ένας σχεδιαστής. Και ο δήμος ναι! Μπορεί να βοηθήσει αυτόν τον χώρο, μπορεί να βοηθήσει νέους σχεδιαστές, μπορεί να δώσει δωρεάν χώρους για την προβολή της δουλειάς τους, μπορεί να στηρίξει τα παιδιά αυτά ώστε να πάρουν θάρρος για το αύριο ώστε με τη σειρά τους να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις και να δώσουν δουλειές», τόνισε.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της και στο παρεμπόριο που βυθίζει σημαντικές ελληνικές εταιρείες με χρόνια καταξιωμένης πορείας στον χώρο. «Μεγάλες βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης και μαγαζιά στο κέντρο της πόλης έχουν έξω από την πόρτα τους πλανόδιους, να στρώνουν μπροστά στην πόρτα τους και να πωλούν τα παράνομα προϊόντα τους. Να τους κλέβουν τη δουλειά μέσα από τα χέρια, και ο δήμος να μην κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να βοηθήσει την ίδια του την αγορά. Να μην κάνει τίποτα για την απαλοιφή του παραεμπορίου», τόνισε.