Skip to main content

Εκδήλωση ΣΒΕ: Τέταρτη από το... τέλος η Ελλάδα στον δείκτη ισότητας των δύο φύλων

Μόλις το 8% των γυναικών στην ΕΕ καλύπτουν θέσεις CEO' s, σύμφωνα με την Επίτροπο Ισότητας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη - Πώς μπορεί να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων

Σε πολύ χαμηλή θέση, στην 24η, ωστόσο υψηλότερα από ό,τι σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα, βρίσκεται η χώρα μας στο Δείκτη Ισότητας Φύλων. Συγκεκριμένα, η επίτροπος Ισότητας Helena Dalli  κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας με θέμα «Προς μια κοινότητα ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα», αποκάλυψε πως η χώρα μας σε βάθος τριετίας ναι μεν ανέβηκε  4,6 μονάδες στον εν λόγω δείκτη ωστόσο συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλή θέση στην Ευρώπη των 27.

«Οι άντρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει ο ιδιωτικός τομέας» σημείωσε η κ. Dalli υπογραμμίζοντας πως κανένα κράτος μέλος δεν έχει επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Μάλιστα σημείωσε πως στην ΕΕ μόλις το 8% των γυναικών είναι CEO's, ενώ το 33% είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων.

Image

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ευρωπαία Επίτροπος στη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, τη «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τα διεθνή πρότυπα στον συγκεκριμένο τομέα.

«Η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα μας στην εργασία είναι στο 34% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στο 42%» τόνισε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, υπογραμμίζοντας πως για χρόνια στη χώρα μας δεν έγινε το παραμικρό για το θέμα. «Ο εφησυχασμός ετών στέρησε από την αγορά την επινοητικότητα αλλά και τις γνώσεις χιλιάδων γυναικών. Για χρόνια νομοθετήθηκε ένα σύστημα όπου βάση του είχε τη γυναίκα στο σπίτι, τη γυναίκα σύζυγο και μητέρα».

Image

«Η μάχη για την ισότητα γυναικών και αντρών θα πρέπει να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Προστασίας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 2030 η μισθολογική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών εργαζόμενων να είναι στο 3% από το 10% που είναι σήμερα.

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, η υπουργός δήλωσε πως «απλώνεται το δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες και στον ιδιωτικό τομέα», διευκρινίζοντας πως το επίδομα είναι για το διάστημα αφού η γυναίκα γεννήσει και μετά, ενώ, όπως είπε, «υπάρχουν και άλλα επιδόματα, όπως η οικογενειακή παροχή, το επίδομα γέννας αλλά και η ενίσχυση για τη γυναίκα αγρότισσα και την αυτοαπασχολούμενη».

Image

«Οι γυναίκες στελέχη δεν διεκδικούν. Πρέπει να διεκδικούμε, να μη σταματάμε να ζητούμε» σημείωσε η Βίβιαν Μπουζάλη, γενική διευθύντρια επικοινωνίας και στρατηγικής marketing Ομίλου Mytilineos, υπογραμμίζοντας πως πρέπει οι νέες γυναίκες να μη φοβούνται και να είναι διατεθειμένες να δουλέψουν σκληρά και να θέτουν στόχους.

«Όλοι πρέπει να μάθουν να εργάζονται σαν τις γυναίκες», ανέφερε ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, καταδεικνύοντας τη σημασία να υπάρχει η δυνατότητα για ευελιξία και συμμετοχή σε περισσότερες εργασίες πέρα από την επαγγελματική.

Για τη συμπληρωματικότητα στην οικογένεια μίλησε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρχει συντροφικότητα και συνεργασία στην οικογένεια, ενώ σημείωσε τη σημασία της ποσόστωσης στον εργασιακό χώρο καθώς και πως δυστυχώς σήμερα οι γυναίκες δέχονται χειρότερο ηλικιακό ρατσισμό έναντι των αντρών.