Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΤΕΛΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΧΡΗΣΗ Ο ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ 10/28 ΤΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι και δίνεται σε χρήση ο διάδρομος προσγειώσεων - απογειώσεων 10/28 στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε χρήση ο διάδρομος προσγειώσεων – απογειώσεων 10/28 του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αφού, σύμφωνα με την ενημέρωση της Voria.gr από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, εκτός από το κατασκευαστικό κομμάτι που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο, ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα δώσουν το «πράσινο φως» για να αρχίσει και επισήμως η λειτουργία του.

Το πολυαναμενόμενο έργο, που θα αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες στο αεροδρόμιο, έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Στις αρχές του προηγούμενου Απριλίου ολοκληρώθηκε εργολαβικά ο διάδρομος 10/28, όμως έπρεπε να γίνουν οι αναγκαίες μετρήσεις (κατασκευαστικοί και λειτουργικοί έλεγχοι) και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστοποιήσεις.

Οι διαδικασίες αυτές επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την τότε ενημέρωση. Με πολύ μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών, έγιναν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στον διάδρομο από την ΥΠΑ για τον έλεγχο των συστημάτων. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου και αυτό το διάστημα γίνονται κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις που ζήτησε η Υπηρεσία, όπως η συνδεσιμότητα των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών συστημάτων.

Όλοι αυτοί οι έλεγχοι είναι αναγκαστικοί, προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προσγειώσεων και απογειώσεων και όπως τόνισαν στη Voria.gr στελέχη του υπουργείου, έχει προσδιοριστεί ως ανώτατο όριο ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών το τέλος Νοεμβρίου, όμως είναι πιθανό ο διάδρομος να παραδοθεί σε χρήση και νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο.

Επίσης, έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα που χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο και τα αεροσκάφη (ηλεκτρολογικά, φωτοσήμανση) σε όλο το μήκος των 3,4 χλμ. του διαδρόμου, όπως και στο σημείο που διασταυρώνεται με τον άλλο διάδρομο, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται σήμερα, τον 16/34. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι μπορεί και να μη χρειαστεί τελικά να κλείσουν και οι δυο διάδρομοι για ένα μικρό διάστημα ημερών, αλλά να παραμείνει λειτουργικό το αεροδρόμιο και το Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου να είναι σε ταυτόχρονη λειτουργία και οι δυο διάδρομοί του.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα χρονοδιαγράμματα που είχαν ανακοινωθεί τηρούνται και προς τα τέλη του έτους θα δοθεί η δυνατότητα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να εξυπηρετεί και υπερατλαντικές πτήσεις, αλλά και σχεδόν όλους τους τύπους σύγχρονων αεροσκαφών. Αυτά στον νέο διάδρομο 10/28, που διαθέτει και βοηθητικό τροχόδρομο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ