Skip to main content

Σε κόκκινο συναγερμό οι ελληνικές αρχές υπό τον φόβο της ισλαμικής τρομοκρατίας

Δίχτυ προστασίας σε Ισραηλινούς και Παλαιστινιακούς στόχους από τις ελληνικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες - Αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών

Ο τρόμος των τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Ήδη τρεις άνθρωποι, ένας στην Γαλλία και δύο στο Βέλγιο, έπεσαν νεκροί μετά από δολοφονικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών. 

Τα καλέσματα των εξτρεμιστικών οργανώσεων της Χαμάς, του ISIS και της Αλ Κάιντα για επιθέσεις κατά δυτικών χωρών και συμμάχων του Ισραήλ μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μέσω της ενεργοποίησης πυρήνων τρομοκρατών που βρίσκονται ήδη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μεμονωμένων ατόμων των επονομαζόμενων και «μοναχικών λύκων» έχουν καταστήσει τον κίνδυνο διάχυτο. 

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι αστυνομικές αρχές έχουν ανεβάσει τα επίπεδα συναγερμού και όλα τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι και στην Ελλάδα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και το επίπεδο συναγερμού έχει ανέβει στο 4.

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αποτελέσει στο παρελθόν στόχο φανατικών ισλαμιστών ωστόσο οι αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και εγρήγορση. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις των επιτελών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους σε πρώτη φάση σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών
Το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής ενώ ήδη χιλιάδες μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα βρίσκονται στα Κέντρα Φιλοξενίας μεγιστοποιεί a priori τα επίπεδα ασφαλείας. 

Ανώτατες αστυνομικές πηγές αναφέρουν στη Voria.gr ότι ήδη έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα camps μεταναστών, όπου πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι στις εισόδους τους, ενώ έχει ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΛΑΣ έχει απλώσει ένα «δίχτυ» προστασίας γύρω από Ισραηλινούς εν δυνάμει στόχους τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη όπως για παράδειγμα η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Αθήνα, το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, Εβραϊκές συναγωγές και εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων ενώ υπό αυξημένη προστασία βρίσκονται και Παλαιστινιακοί στόχοι προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα οργανωμένο εντός η εκτός Ελλάδας. 

Οι αρχές παρακολουθούν επίσης τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων και Παλαιστίνιοι που ζουν στη χώρα μας. 

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας οι αρχές βρίσκονται ούτως η άλλως σε επαγρύπνηση και το «μάτι» των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την εθνική ασφάλεια της χώρας βρίσκεται εστιασμένο, όπως επισημαίνουν, «εκεί που κάθε φορά κρίνεται σκόπιμο». 

Άλλωστε την περασμένη άνοιξη οι αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν τρομοκρατικό χτύπημα σε εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων προχωρώντας στην σύλληψη δύο Πακιστανών οι οποίοι είχαν μπει παράνομα, προ πενταετίας, στη χώρα μας. Από τα όσα ανέφεραν οι συλληφθέντες και από την έρευνα που ακολούθησε αποκαλύφθηκε ότι φέρεται να είχαν συνεργασία και επαφή με πρόσωπο στο Ιράν με στόχο τη στρατολόγηση και άλλων μελών για τη δημιουργία τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα.