Skip to main content

Σε πρότυπο μετατρέπεται το ιστορικό Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που είναι σε διαβούλευση ως τις 6 Μαΐου. Τι κινδύνους ελλοχεύει ο νέος χαρακτηρισμός.

Στην αιφνίδια αλλαγή του χαρακτηρισμού του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (για το Γυμνάσιο και το Λύκειο) προχωρά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί από τις 22 Απριλίου και είναι σε διαβούλευση μέχρι και τις 6 Μαΐου.

Συνολικά από τα 15 πειραματικά σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, τα τέσσερα, που είναι όλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) χάνουν το χαρακτήρα του «Πειραματικού» και μετατρέπονται σε «Πρότυπα».

Η αλλαγή δεν είναι μόνο κατ' όνομα. Με αυτή τη ρύθμιση πλέον κανένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη δε θα είναι διασυνδεδεμένο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Δηλαδή μαθητές, που από τα πρώτα βήματά τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (Νηπιαγωγείο) μπαίνουν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον ενός πειραματικού σχολείου, να ολοκληρώνουν μέχρι το τέλος του σχολείου (Λύκειο) στο ίδιο περιβάλλον την εκπαίδευσή τους.

Ένας αριθμός μαθητών, με την εισαγωγή των εξετάσεων πλέον θα αναγκάζεται σε αλλαγή εκπαιδευτικού χώρου, ενώ ξεχνάμε πλέον και το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως το γνωρίζαμε, δηλαδή ως εκπαιδευτικό σημείο αναφοράς και σύμβολο της πόλης για δεκαετίες.

Ήδη ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό συνιστά στρέβλωση της αποστολής του σχολείου. Κι όχι οποιουδήποτε σχολείου, αλλά ενός ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, που ιδρύθηκε το 1929 για τη θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική μόρφωση των φοιτητών του ΑΠΘ και με ιδρυτή τον κορυφαίο Έλληνα παιδαγωγό και κύριο εκπρόσωπο του εκπαιδευτικού δημοτικισμού, Αλέξανδρο Δελμούζο, και λειτούργησε την περίοδο 1934 – 1935 για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το ιστορικό του ίδιου του σχολείου, «αποτελεί χώρο άσκησης εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας για τους φοιτητές κυρίως της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά και των άλλων καθηγητικών σχολών. Γενικότερα αποτελεί ένα χώρο και επιδιώκει να ορίζεται ως ένας χώρος εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής προβληματικής και έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Η αλλαγή στο χαρακτηρισμό του σχολείου ελλοχεύει τον κίνδυνο της αλλοίωσης της ίδιας της αποστολής του, καθώς φαίνεται να μετατρέπεται σε σχολείο αριστείας και παύει να έχει τον ερευνητικό χαρακτήρα, που εν πολλοίς βασίζεται και στην είσοδο των μαθητών με κλήρωση κι όχι δια των εξετάσεων (τυχαίο δείγμα). Έτσι όμως χάνεται η δυνατότητα της εκπαιδευτικής έρευνας. Έρευνα που γίνεται στους μαθητές από το Νηπιαγωγείο, μέχρι την ολοκλήρωση της πορείας τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο κίνδυνος για την απώλεια ενός εκπαιδευτικού συμβόλου της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι από το συγκεκριμένο σχολείο πέρασαν σημαντικές μορφές δασκάλων και πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου και ο Νίκος Παραλής, προκαλεί ήδη αντιδράσεις και αναμένεται να λάβει θέση τόσο το ΑΠΘ, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και το ίδιο το σχολείο.

Στην ουσία με το νομοσχέδιο διατηρούνται ως πειραματικά το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, ενώ μετατρέπονται σε πρότυπα το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται να παραμείνουν στην Κεντρική Μακεδονία ως πειραματικά τα: 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος», 1ο 12θέσειο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (ενταγμένο στο ΑΠΘ), 3ο 12θέσιο Πειραματικό Σχολείο Ευόσμου, Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (το 6θέσιο Δημοτικό), Μονοθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο μη ενταγμένο στο ΑΠΘ (συνεργαζόμενο με το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), 2ο 2θέσιο Πειραματικό Ολοήμερο Νηπιαγωγείο (ενταγμένο στο ΑΠΘ) και 3ο Μονοθέσιο Πειραματικό Ολοήμερο Νηπιαγωγείο (ενταγμένο στο ΑΠΘ).

Αντιθέτως σε πρότυπα προτείνεται να μετατραπούν τα: Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γυμνάσιο), Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Λύκειο), Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας.