Skip to main content

Σε τρεις ταχύτητες το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης - Η ακτινογραφία της αγοράς

Ποιες αλλαγές συντελούνται στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης - Οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων

Σε εμπορικό κέντρο τριών ταχυτήτων εξελίσσεται η καρδιά της Θεσσαλονίκης. Αν και αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο του λιανεμπορίου της πόλης δεν παύει να διαθέτει πληθώρα ξενοίκιαστων καταστημάτων κυρίως στην Εγνατία, λιγότερα στην οδό Μητροπόλεως και σαφώς μετρημένα στα δάχτυλα των δυο χεριών στην Τσιμισκή.

Στην οδό Τσιμισκή, τον δημοφιλέστερο δρόμο για τους καταναλωτές, καταστήματα το τελευταίο διάστημα αλλάζουν χέρια, νέες αλυσίδες έρχονται, με πρόσφατη άφιξη αυτή της αθλητικής Lonsdale αλλά και της επικείμενης έλευσης έτερης αθλητικής αλυσίδας JD Sports, ενώ παλιότερες περιορίζουν τον αριθμό τους, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το ποια είναι η επόμενη ημέρα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και πόσο τελικά θα αλλάξει στο μέλλον.

Το οξύμωρο πάντως είναι πως αλυσίδες που επιθυμούν να αποκτήσουν παρουσία στο κέντρο της πόλης δυσκολεύονται να βρουν καταστήματα, τα οποία να εξυπηρετούν τις προδιαγραφές που θέτουν, εύκολα προσβάσιμα, χωρίς σκαλοπάτια, μεγάλης επιφάνειας κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αθηναϊκή αλυσίδα παιχνιδιών που αναζητούσε επί μακρόν κατάστημα για να αποκτήσει παρουσία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το βρήκε λίαν προσφάτως, ενώ ετοιμάζεται για έναρξη μέσα στον Αύγουστο.

Ποια είναι η νέα πραγματικότητα

«Αλυσίδες περιορίζουν τον αριθμό των καταστημάτων τους, καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα, άλλα αλλάζουν χέρια, επιχειρήσεις μετακινούνται σε μικρότερα καταστήματα από αυτά που μέχρι πρότινος μίσθωναν, το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί από την περίοδο του κορωνοϊού, αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες» λέει μιλώντας στη Voria.gr,  o Κώστας Γεωργάκος μεσίτης, συνιδρυτής της Georgakos and Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας επισημαίνοντας πως στο άμεσο μέλλον η λογική του περιορισμού των τμ στα καταστήματα, η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η αύξηση των αδιάθετων καταστημάτων θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Κάποιοι επιχειρηματίες επιλέγουν μικρά καταστήματα για να διαθέτουν φυσική παρουσία, μια φυσική βιτρίνα, ωστόσο ο όγκος των πωλήσεών τους πραγματοποιείται μέσω των e-shops που διαθέτουν. Η εικόνα αυτή ισχύει κυρίως για τις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, καθώς η Εγνατία το τελευταίο διάστημα και ενώ τα έργα του μετρό οδεύουν, έστω και με αργούς ρυθμούς, προς το τέλος τους, επιλέγεται περισσότερο από επιχειρηματίες που επιδιώκουν να στηθούν πλησίον των σταθμών του μετρό με καταστήματα εστίασης.

Παράλληλα με τις αλλαγές που συντελούνται, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, «καπνός»  εξακολουθεί να είναι ο «αέρας» που στο παρελθόν ζητούνταν ειδικά για καταστήματα ιδιαίτερα προβεβλημένα.

Image

Τιμές για όλα τα... βαλάντια

Την ίδια ώρα, με ασανσέρ μοιάζουν οι τιμές ενοικιάσεις στους τρεις κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Εγνατία που αν και παράλληλοι δεν ακολουθούν βίους...παράλληλους ούτε αναφορικά στη ζήτηση, ούτε σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης.

Στην Τσιμισκή οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται από 50 έως 200 ευρώ το τμ. Στα 200 ευρώ το τμ μισθώνονται καταστήματα που βρίσκονται στο κομμάτι -φιλέτο από Αγίας Σοφίας μέχρι Πλατεία Αριστοτέλους. Τα καταστήματα που βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος της οδού νοικιάζονται σε κάποιες περιπτώσεις στα 50 ευρώ το τμ.

Αν για την οδό Τσιμισκή τα 50 ευρώ είναι η χαμηλότερη τιμή ενοικίασης για την οδό Εγνατία είναι η... οροφή καθώς σε αυτή την τιμή νοικιάζονται καταστήματα που βρίσκονται πλησίον των σταθμών του μετρό. Η κατώτερη τιμή ενοικίασης στον εν λόγω δρόμο είναι τα 20 ευρώ.

Στη μέση του «τιμοκαταλόγου» των ακινήτων βρίσκεται η οδός Μητροπόλεως με τις τιμές ενοικίασης να κυμαίνονται από 40 έως 80 ευρώ και την ανώτερη τιμή κατορθώνουν να εξασφαλίσουν ιδιόκτhτες που τα καταστήματά τους βρίσκονται στο δημοφιλές κομμάτι του δρόμου, από Αγίας Σοφίας μέχρι Πλατεία Αριστοτέλους.

Image