Skip to main content

Σύγχυση με τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες στους δήμους Β' Θεσσαλονίκης

Προβληματίζει η πολυδιάσπαση των στελεχών της παράταξης σε πέντε δήμους της περιοχής: Ωραιόκαστρο, Δέλτα, Λαγκαδάς, Χαλκηδόνα και Θερμαϊκός

Σε κατάσταση σύγχυσης είναι τα στελέχη και ειδικά οι βουλευτές και πολιτευτές ή επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Θεσσαλονίκης, με τους πολλούς «γαλάζιους» υποψήφιους δημάρχους στους πέντε από τους οκτώ δήμους.

Δεν ξέρουν σε τίνος την εκδήλωση να πάνε και σε ποιανού όχι. Πηγή του... κακού είναι η ανυπαρξία επίσημης στήριξης από το κόμμα σε κάποια υποψηφιότητα, ενώ με την τελευταία επιστολή της Πολιτικής Επιτροπής, προφανώς θα πρέπει να πάνε σε όλους...

Μπορεί το θέμα με τις πολλές κεντροδεξιές υποψηφιότητες να ξεκαθάρισε για τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου είναι η επίσημη (ασχέτως αν πολλά στελέχη στηρίζουν, εντάσσονται ή πηγαίνουν και στους άλλους συνδυασμούς – όχι πάντως οι βουλευτές), όμως στους δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας και Δέλτα γίνεται ο κακός χαμός και υπάρχουν ακόμη και παρεξηγήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία επισήμως κεντρικά υποστηρίζει: «δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα. Στις περιοδείες του προέδρου, καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια».

Παρεξηγήσεις όμως ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται και μάλιστα αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών έχουν γίνει οι βουλευτές και τα υπόλοιπα στελέχη, με αφορμή την παρουσία τους σε εκδηλώσεις ενός υποψηφίου. Η πίεση μάλιστα είναι μεγάλη, δεδομένου ότι τα στελέχη που συμμετέχουν στους διάφορους κεντροδεξιούς συνδυασμούς είναι ψηφοφόροι των υπολοίπων...

Στους πέντε δήμους ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος επιχειρεί να προβληθεί για τη «γαλάζια» πολιτική ταυτότητά του και μάλιστα υπάρχουν πολλοί που διαδίδουν στις τοπικές κοινωνίες ότι ο... δικός τους υποψήφιος δήμαρχος έχει όχι την επίσημη, αλλά ανεπισήμως τη στήριξη του κόμματος.

Αποδέκτης αυτής της κατάστασης είναι και ο τοπικός κομματικός μηχανισμός, στον οποίο επίσης ασκούνται πιέσεις, προκειμένου να στηρίξει ή να... κλείσει το μάτι σε έναν υποψήφιο σε κάθε δήμο, προκειμένου να μαζευτεί το πράγμα.

Στο Ωραιόκαστρο για παράδειγμα Αστέριος Γαβότσης, Παντελής Σκαρλάτος, Παντελής Τσακίρης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέρχονται όλοι από την κεντροδεξιά και έχουν στους συνδυασμούς τους υποψήφιους που είναι μέλη ή παραδοσιακοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στον δήμο Λαγκαδά, οι αντίστοιχες υποψηφιότητες είναι τέσσερις: Νίκη Ανδρεάδου, Γιάννης Ταχματζίδης, Γιάννης Αναστασιάδης και Θεόδωρος Τσαμπάζης.

Στον δήμο Θερμαϊκού επίσης τρεις: Γιώργος Τσαμασλής, Νίκος Παράσχου και Τάκης Καπλάνης.

Στον δήμο Χαλκηδόνας είναι δύο: Γιάννης Τσουκνιδάς και Σταύρος Αναγνωστόπουλος.

Όπως επίσης και στον δήμο Δέλτα: Μίμης Φωτόπουλος και Γιώργος Γλώσσης.

Οι τρεις δήμοι χωρίς χρίσματα και αντάρτες, παρά με διακριτές «γαλάζιες» υποψηφιότητες είναι της Πυλαίας – Χορτιάτη, με υποψήφιο τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, της Βόλβης με τον Διαμαντή Λιάμα και της Θέρμης με τον Χρήστο Φάσσα.