Skip to main content

Σημάδια ζωής για την αγορά στέγης στη Θεσσαλονίκη, με αύξηση τιμών

Είχε... παλμό η αγορά διαμερισμάτων στην πόλη και στο γ' τρίμηνο του 2018 - Στην Αθήνα οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις - Η εικόνα ανά παλαιότητα

Σημάδια... ζωής, ύστερα από μία μακρά περίοδο κάμψης, δείχνει η αγορά στέγης στη Θεσσαλονίκη, καθώς -παίρνοντας τη σκυτάλη από το προηγούμενο τρίμηνο (+0,5%)- και κατά το γ' τρίμηνο του 2018, οι τιμές διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη σημειώσαν άνοδο, αυτή τη φορά πιο δυναμική, της τάξης του 1,9%. Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2017, μεσοσταθμικά, η πτώση των τιμών στην πόλη έφτασε στο 1,4%, ενώ το 2016 το 3,5% έναντι του 2015.

Κατά μέσο όρο, όπως προκύπτει από τα αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές διαμερισμάτων ανά την επικράτεια ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 2,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο υπήρξε αύξηση 0,3% και 1,2 αντίστοιχα, ύστερα από πτώση των τιμών κατά 1% την περυσινή χρονιά και κατά 2,4% το 2016. 

Συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη οι ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες στην Αθήνα (+3,7%), ενώ ενδείξεις βελτίωσης καταγράφονται πανελλαδικά.

Η εικόνα ανά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών ήταν 2,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 2,2% για τα «παλαιά»,  δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 0,7% και 1,2% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων ήταν 3,7% στην Αθήνα, 1,9% στη Θεσσαλονίκη, 1,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαμε πτώση των τιμών κατά 1,0% στην Αθήνα, κατά 1,4% στη Θεσσαλονίκη και κατά 1,1% σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2018 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 2,5%, ύστερα από μέση ετήσια πτώση 1% κατά την περσινή χρονιά.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα για τις τιμές των ακινήτων κατά γεωγραφική περιοχή και με διάκριση μεταξύ «νέων» και «παλαιών»: