Κυριακή 29 Μαΐου 2022
x

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ: ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ 424

Μεγάλο ποσοστό των γιατρών στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο έχει εμβολιαστεί, ωστόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά στους υπαξιωματικούς νοσηλευτές.

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον κλάδο των υγειονομικών που εργάζονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας από έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί σε αναστολή το ανεμβολίαστο προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στη Voria.gr ο Αθανάσιος Σαρρής Πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «έχει βγει έγγραφο από το υπουργείο, το οποίο θέτει σε αναστολή εργασίας από αύριο το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχει εμβολιαστεί».

Αναφορικά με το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 ο κ. Σαρρής αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρών έχει εμβολιαστεί αλλά όπως λέει χαμηλά είναι τα ποσοστά στους υπαξιωματικούς νοσηλευτές.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο ίδιος επειδή από την περασμένη εβδομάδα έχει κυκλοφορήσει η πληροφορία, ότι θα τεθούν σε αναστολή και οι υγειονομικοί των στρατιωτικών νοσοκομείων, υπήρξαν αρκετοί που αυτές τις ημέρες έσπευσαν να εμβολιαστούν, ακόμη και σήμερα από την πληροφόρηση που έχει ο ίδιος αρκετοί είναι αυτοί που κλείνουν ραντεβού.

Ο κ. Σαρρής εκφράζει μια ανησυχία σε σχέση με το αν το νοσοκομείο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, αν και αυτό θα αποτυπωθεί αύριο, όπου θα υπάρχει ακριβώς ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε αναστολή.

Επισημαίνει ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν την ιδιαιτερότητα ότι το προσωπικό τους δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ιδιώτες, όπως στο ΕΣΥ.

Δείτε την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., εκφράζει τον προβληματισμό της, για την απόφαση της Στρατιωτικής Ηγεσίας να καλέσει το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αποφανθεί, για την εφαρμογή διατάξεων της Νομοθεσίας, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της πανδημίας του COVID-19 και την ενδεχόμενη εμπλοκή τους.

2. Συγκεκριμένα με τα (α) και (β) σχετικά καλείται προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να δηλώσει αν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Με το έγγραφο αυτό υπολαμβάνεται ότι εφαρμόζεται και ως προς μερίδα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων η παρ. 2 του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021 που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που απασχολείται σε δομές υγείας.

3. Ωστόσο, στην εν λόγω διάταξη του άρθρου 206 του Ν.4820/2021, στην οποία γίνεται απαρίθμηση των διαφόρων δομών υγείας και του προσωπικού αυτών που υπάγεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ούτε υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή υγειονομικές υπηρεσίες και δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε οποιαδήποτε αναφορά σε στρατιωτικό εν γένει προσωπικό.

4. Ως εκ τούτου, από την διάταξη αυτή δεν συνάγεται ευθέως η υπαγωγή οποιουδήποτε προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στις περιπτώσεις υποχρεωτικού εμβολιασμού, Ούτε εξάλλου είναι σε γνώση μας οποιαδήποτε σχετική διαταγή που να έχει θεσπίσει υποχρεωτικό εμβολιασμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ή να έχει υπαγάγει ρητά και ξεκάθαρα το προσωπικό αυτό στις περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί η διαχείριση της πανδημίας του COVID 19 καθώς και την ψυχολογική πίεση που ασκείται, προς τους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες στρατιωτικούς, σας καλεί όπως πρωτίστως:

α. Να επανεξετάσετε την διαταγή με την όποια ζητείται από τους Έλληνες Στρατιωτικούς, κοινοποιώντας τους μάλιστα παραδόξως και πρωτοφανώς για την οργάνωση και λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, ανυπόγραφα έντυπα που έχουν εκδοθεί για τους εργαζόμενους σε δομές υγείας του Υπουργείου Υγείας (Αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και Οδηγίες συμπλήρωσης) να καταθέσουν αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

β. Να δρομολογήσετε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στην διεύρυνση του ποσοστού των στρατιωτικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Αντί της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης του στρατιωτικού προσωπικού από το άριστα καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις των συναδέλφων μας, για την ασφάλεια του εμβολιασμού και τις τυχόν επιπτώσεις ή μη στην υγεία τους και να πειστούν για την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, ως μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας.

γ. Να επισπεύσετε την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στις μεγάλες Μονάδες και στρατιωτικούς σχηματισμούς καθώς και στα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της Χώρας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού των επιθυμούντων.

6. Καλούμε δε τους συναδέλφους μας, να αναμείνουν περαιτέρω διευκρινίσεις και οδηγίες, από τα Γενικά Επιτελεία επί του θέματος, πριν την κατάθεση των όποιων εγγράφων.

7. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ