Skip to main content

Συνάντηση ΕΕΘ με Συρεγγέλα για τη στήριξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε με μέλη Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης

Με τα μέλη της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρμόδια για Δημογραφική και Οικογενειακή Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Συγκεκριμένα, η κ. Συρεγγέλα υλοποίησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, την επιθυμία της να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΕΕΘ, ώστε να ακούσει τα προβλήματα που αφορούν την γυναίκα επαγγελματία και προτάσεις για την επίλυση τους, αλλά και να ξεδιπλώσει τις πολιτικές του υπουργείου για την στήριξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας αλλά και στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Όπως δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνάντησης «προστατεύουμε και στηρίζουμε τις γυναίκες και την εργασία, ενώ ενισχύουμε στην πράξη την ισότητα των φύλων. Με το νέο εργασιακό νόμο άρουμε τα αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, ενισχύουμε τη θέση τους και δημιουργούμε ίσες ευκαιρίες εργασίας σε γυναίκες και άνδρες. Οι γυναίκες δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια», αλλά πρέπει να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας και στα κέντρα διοίκησης και λήψης αποφάσεων για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας, ανάκαμψη της οικονομίας και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους επαγγελματίες για να τεκνοποιήσουν. Παράλληλα, ο κ. Ζορπίδης με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, τόνισε ότι σε αρκετές θετικές διατάξεις δεν έχουν συμπεριληφθεί οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες, όπως έχει γίνει με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Ζορπίδη, την Υφυπουργό υποδέχθηκαν στο ΕΕΘ, η Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Χρύσα Γεωργιάδου – Γρανούζη, ο Γενικός Γραμματέας κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης κ. Μαρία Καρατενίζη και τα δυο μέλη τη Επιτροπής κ. Στίβη Σιωζοπούλου και κ. Έφη Δερμιτζόγλου.

Ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν από την κ. Γρανούζη ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες κατά την διάρκεια της κύησης και της μητρότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοτόκης τόνισε την συμμετοχή μεγάλου ποσοστού γυναικών στα όργανα διοίκησης του ΕΕΘ.

Ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε την ανάγκη να βοηθηθούν οι γυναίκες εργαζόμενες στο να γίνουν μητέρες, ενώ ζήτησε να μειωθεί για τους συνταξιούχους ο χρόνος αναμονής που μεσολαβεί μέχρι να λάβουν την σύνταξη τους.

Η κ. Καρατενίζη επισήμανε πως υπάρχει μια νέα εποχή στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, τονίζοντας την ανάγκη της ένταξης ή επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά την πανδημία, ζητώντας παράλληλα, την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανισότητα που υπάρχει στο θέμα της μητρότητας ανάμεσα στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και αυτές που εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ πρόσθεσε, ότι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενισχύετε με διατάξεις του, η ισότητα μεταξύ των δυο φύλλων.