Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Καμπάνια για το μετρό, δυσφορία για τη χαμηλή προσέλευση

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο πενιχρή που δεν συμπληρώθηκε ούτε το κατώτερο όριο των πενήντα ατόμων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γράφει ο Σαλονικιός

Παρέμβαση για το θέμα του μετρό ετοιμάζει απ' ότι μαθαίνω, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον άνθρωπό μου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπάρξει καμπάνια, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πολύπαθο έργο. Όπως, μάλιστα, μου αναφέρει η πηγή μου, η καμπάνια δεν θα αφορά μόνον τον σταθμό Βενιζέλου, αλλά το σύνολο του έργου. Η παρέμβαση για το σταθμό Βενιζέλου θα είναι φυσικά εστιασμένη στη θέση του κόμματος περί κατασκευής του χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων.

Ο χρόνος που επελέγη δεν είναι άσχετος με τις εξελίξεις γύρω από αυτήν την υπόθεση. Οι παρεμβάσεις θα ξεδιπλωθούν στο διάστημα μεταξύ της πρόσφατης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία ενέκρινε τη μελέτη της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων καθώς και της επικείμενης συνεκδίκασης των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ κατά της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Η εκδίκαση, θυμίζω, έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η παρέμβαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφορά και το υπόλοιπο έργο. Θα αναδεικνύει πως όλες οι αστοχίες, από την έναρξη του έργου το 2006 έως και τώρα, έχουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα θα παρουσιάζει την πρόοδο των εργασιών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναλαμβάνει ότι εάν δεν μεσολαβούσε η κυβερνητική αλλαγή το 2019, το 2020 το μετρό θα είχε τεθεί σε λειτουργία, έστω και χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου. Ασχέτως εάν όλο αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα του διδύμου Σπίρτζη - Μυλόπουλου καθώς, στο μεταξύ, ως και το φθινόπωρο του 2019 όταν άλλαξε η ηγεσία στην Αττικό Μετρό δεν είχαν καν ολοκληρωθεί όλοι οι σταθμοί, δεν είχε τελειώσει η επίστρωση των σιδηροτροχιών, δεν είχαν τοποθετηθεί τα ηλεκτρομηχανολογικά και φυσικά, δεν είχαν καν ξεκινήσει τα δοκιμαστικά δρομολόγια τα οποία απαιτούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν. Όμως όλα αυτά είναι πια παρελθόν. Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ΝΔ.


Δυσαρέσκεια για την εκδήλωση με Αχτσιόγλου

Ο άνθρωπός μου στο κτήριο επί της Εγνατίας 76 όπου και η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, μου λέει παράλληλα, ότι τις τελευταίες δυο, τρεις μέρες, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για κάποιους στην τοπική οργάνωση. Ο λόγος είναι η αποκαρδιωτική εικόνα που εμφάνισε η εκδήλωση η οποία έγινε την Παρασκευή στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στην οποία ήταν τρεις κι ο κούκος. Θυμίζω ότι η εκδήλωση είχε ως θέμα: «Πανδημία – Κρίση – Πτωχευτικός Κώδικας: Οι απειλές και οι προκλήσεις για την κοινωνία και την οικονομία» με ομιλήτριες δύο πρώην κυβερνητικά στελέχη, την τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια τομεάρχη Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο πενιχρή που δεν συμπληρώθηκε ούτε το κατώτερο όριο των πενήντα ατόμων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω covid-19. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι οποίες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην εκδήλωση ήταν δεν ήταν καμιά σαρανταριά. Μεταξύ αυτών και αρκετοί νυν και πρώην βουλευτές, μερικά γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με απούσα τη λεγόμενη “Προοδευτική Συμμαχία”. Το θέμα, μαθαίνω, έφτασε και στην Κουμουνδούρου, δηλαδή στον νέο γραμματέα τον Τζανακόπουλο. Αναμένω με ενδιαφέρον την αντίδρασή του.