Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Συζητούσαν σχεδόν τρεις ώρες για τον Κουφοντίνα

Κοντά τρεις ώρες διήρκεσε η συζήτηση στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τον τρόπο που θα εκφραζόταν η στήριξη στον Κουφοντίνα

Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο ή, μάλλον, με έναν λαϊκό μύθο μιας και πρόκειται για το κομμουνιστικό κόμμα, υπήρξε στο πολύ μακρινό παρελθόν οργάνωση του ΚΚΕ η οποία συνεδρίαζε για πάρα πολλές ώρες, συζητώντας επί του βαθύτατα πολιτικού θέματος σχετικά με το φύλο των αγγέλων. Φυσικά η συζήτηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο κι έτσι δεν μάθαμε ποτέ ποιο τελικά είναι το φύλο των αγγέλων.

Ωστόσο, αυτό που θα σας πω τώρα, δεν είναι αστικός, ούτε λαϊκός μύθος. Είναι πραγματικό γεγονός και συνέβη στη διάρκεια των τριήμερων εργασιών της νομαρχιακής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων τα οποία απασχόλησαν τους κάτι λιγότερο από 400 αντιπροσώπους των οργανώσεων οι οποίοι μετείχαν στη συνδιάσκεψη ήταν και το θέμα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα.

Μαθαίνω πως η όλη συζήτηση επί αυτού του θέματος διήρκεσε κοντά τρεις ώρες. Αιτία ήταν οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της συνδιάσκεψης οι οποίες αφορούσαν το ύφος αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η νομαρχιακή συνδιάσκεψη θα εξέφραζε την υποστήριξή της προς τον καταδικασθέντα δολοφόνο της 17Ν.

Όπως πληροφορούμαι, στο σώμα των αντιπροσώπων διαμορφώθηκαν δύο τάσεις. Η πρώτη ήθελε να εκδοθεί ειδικό ξεχωριστό ψήφισμα υποστήριξης προς τον Κουφοντίνα, ενώ η δεύτερη πρότεινε το θέμα αυτό να ενταχθεί κάπου μέσα στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της συνδιάσκεψης. Η δεύτερη διαφωνία αφορούσε το εάν θα υπάρχει σαφής αναφορά στον συγκεκριμένο κρατούμενο ή εάν θα επιλεγόταν η λύση μιας πιο γενικόλογης αναφοράς περί των δικαιωμάτων των κρατουμένων κ.ο.κ.

Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρήστος Δουίτσης προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά δεν ήταν εύκολο. Μαθαίνω, δε, πως χρειάστηκε να υπάρξει επικοινωνία και με την Κουμουνδούρου προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Η τελική πρόταση του Δουίτση, η οποία και έγινε δεκτή, ήταν το θέμα να περιληφθεί στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, αλλά με σαφή αναφορά στο όνομα του Κουφοντίνα.

Ψηφίζουν από σήμερα

Στο μεταξύ από σήμερα και έως την Κυριακή το μεσημέρι, διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 41 μελώ της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγραψε χθες η Voria.gr, οι υποψήφιοι είναι συνολικά 105. Εκλέκτορες είναι οι 655 αντιπρόσωποι των οργανώσεων οι οποίοι είχαν εκλεγεί στη νομαρχιακή συνδιάσκεψη και οι οποίοι θα μπορούν να βάλουν μέχρι δώδεκα σταυρούς στο ψηφοδέλτιο.

Μετά την εκλογή της νέας Ν.Ε. τα μέλη της θα κληθούν να εκλέξουν τον συντονιστή. Έως τώρα, υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση έχει εκδηλώσει ο απερχόμενος συντονιστής Χρήστος Δουίτσης. Το εάν θα υπάρξει και άλλη, θα εξαρτηθεί, μου λένε, από τη σύνθεση της νέας Ν.Ε. Όπως είχε γράψει προ ημερών η Voria.gr οι “προεδρικοί” φαίνεται να διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, ωστόσο, σε τέτοιου είδους κάλπες, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευθύγραμμα. Οψόμεθα...