Skip to main content

Χαλκιδική: Παραμένει αγκάθι ο βιολογικός της Νικήτης - Ανησυχία για τα λύματα

Μια περιοχή με ραγδαία οικιστική ανάπτυξη διαθέτει βιολογικό 20ετίας που δεν καλύπτει τις ανάγκες. Εξηγήσεις ζητάει η αντιπολίτευση, τι λέει ο δήμος

Ακτή γεμάτη με λύματα, δυσοσμία και νερά απαγορευτικά για κολύμβηση. Αυτή ήταν μια εικόνα που αντίκριζαν εδώ και αρκετά χρόνια οι παραθεριστές στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στη Νικήτη της Σιθωνίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον βιολογικό καθαρισμό λυμάτων που βρίσκεται στην περιοχή. Όταν κατασκευάστηκε λίγο πριν την έλευση του 2000, θεωρήθηκε ευλογία για τον οικισμό της Νικήτης, αφού θα ευνοούσε την τουριστική ανάπτυξη στη Σιθωνία γενικότερα.

Όπερ και εγένετο, αφού σήμερα η πολεοδομική υπηρεσία της Σιθωνίας εκδίδει τις περισσότερες οικοδομικές άδειες σε αναλογία με τον πληθυσμό στη χώρα.

Ωστόσο, η μελέτη και η κατασκευή του βιολογικού ανέδειξε μια από τις χρόνιες παθογένειες στην κατασκευή υποδομών. Η εγκατάσταση έγινε, λειτούργησε αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να γίνει με προδιαγραφές που θα υποστηρίζουν έναν οικισμό με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.

Κάθε καλοκαίρι ο πληθυσμός της Νικήτης αυξανόταν όλο και περισσότερο, αφού τα κτήρια που λειτουργούσαν ως καταλύματα «ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια». Πριν από δύο χρόνια ήταν τέτοια η ποσότητα των λυμάτων που ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής έφτασε στα όριά του.

Η υπερχείλιση, που συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Παραθεριστές που πολλοί από αυτούς επένδυσαν αγοράζοντας ακίνητο στην περιοχή, βλέπουν τα χρήματά τους να πηγαίνουν «στο βρόντο», αφού το εξοχικό μπροστά στη θάλασσα γίνετα από όνειρο εφιάλτης.

«Είναι καθαρή τρέλα να πάει κάποιος να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιέχουν. Δεν γίνονται μετρήσεις από το λιμενικό», αναφέρει στη Voria.gr ιδιοκτήτης εξοχικής κατοικίας στην περιοχή.

Καταγγελία για συντηρήσεις χωρίς στοιχεία

Για την κακή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Νικήτης και τις δικαστικές περιπέτειες του δήμου Σιθωνίας, έχει ζητήσει επανειλημμένως ενημέρωση από τη διοίκηση Ντέμπλα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και παλιός βουλευτής Χαλκιδικής Θανάσης Ξανθόπουλος.

«Έχουμε ζητήσει να δοθούν έγγραφα που αφορούν τις εργολαβίες συντήρησης των βιολογικών καθαρισμών του δήμου που δεν πήραμε ποτέ», αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Ξανθόπουλος.

Μάλιστα ο ίδιος κάνει λόγο για ένα «τρικ» της διοίκησης, με βάση το οποίο δεν έχουν δοθεί στοιχεία σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στον βιολογικό καθαρισμό.

«Από την προηγούμενη κιόλας διοίκηση υπήρχε ακόμα το μοντέλο της πληρωμής των εργολάβων διαδικαστικών αποφάσεων. Είναι ένα μοντέλο για να αποφεύγεται ο έλεγχος», λέει ο κ. Ξανθόπουλος, που όπως λέει έχουν ζητηθεί τα στοιχεία και περιμένουν να τους δοθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Γίνεται μία σύμβαση, ο εργολάβος ανακοινώνει την περάτωση του έργου που του ανατέθηκε, ωστόσο δεν παίρνει τη συμφωνημένη αμοιβή του βάσει της σύμβασης και έτσι η υπόθεση πάει δικαστικά.

«Στο δικαστήριο εμφανίζεται μία δήλωση καλή εκτέλεσης έργου από πλευράς δήμου, ωστόσο περαιτέρω στοιχεία δεν δίνονται. Ο εργολάβος βέβαια πληρώνεται μέσω της δικαστικής απόφασης», λέει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Σιθωνίας.

Ο ίδιος επισημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν δοθεί και για τους τρεις βιολογικούς του δήμου Σιθωνίας περίπου επτά εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία αφορούν τη Νικήτη. Η πληρωμή βέβαια δεν γίνεται με ιδίους πόρους του δήμου αλλά με χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Εσωτερικών για κάλυψη ανεξόφλητων οφειλών των ΟΤΑ.

Τρέχουν για την αναβάθμιση

Ευτύχημα αποτελεί το γεγονός ότι λόγω της πεσμένης τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας το καλοκαίρι του 2020, δεν υπήρχε ιδιαίτερη επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού.

Η διοίκηση του δήμου Σιθωνίας υπό τον Πάρη Ντέμπλα, ανέλαβε τα ηνία το 2019, κληρονομώντας ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Από τότε λίγα πράγματα έγιναν.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας τονίζει στη Voria.gr ότι υπάρχει στα σκαριά μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τους βιολογικούς καθαρισμούς του δήμου και φυσικά και αυτόν της Νικήτης. «Έχουμε υποβάλει μια πρόταση αναβάθμισης του βιολογικού στο πρόγραμμα Τρίτσης αλλά αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα», παραδέχεται ο κ. Ντέμπλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις βιολογικοί καθαρισμοί του δήμου σε Νικήτη, Μαρμαρά και Σάρτη έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια ζωής, κάτι που θέτει ζήτημα αξιοπιστίας της λειτουργίας τους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχουν σςυζητήσεις με μία εταιρεία ώστε με τη διαδικασία ΣΔΙΤ να προχωρήσει η κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, προσθέτοντας πως έχει γίνει διαγωνισμός για πρώτη φορά ώστε να υπάρχει εργολάβος συντηρητής, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.