Skip to main content

Στη Βουλή η καταγγελία για απόρριψη λυμάτων σε χαβούζα στη Χαλκιδική

Στο ρεπορτάζ της Greenagenda.gr καταγράφονται καταγγελίες για απόρριψη λυμάτων σε μέρος που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Κοινοβουλευτική ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Greenagenda για απόρριψη λυμάτων σε παράνομη χαβούζα στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε η Greenagenda.gr, υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για την απόρριψη αστικών λυμάτων σε έκταση μόλις 400 μέτρα από την επαρχιακή οδό Σιθωνίας – Αγίου Νικολάου, προερχόμενα, όπως καταγγέλλεται, από βυτιοφόρα ιδιώτη που απέρριψαν τη λυματολάσπη του βιολογικού της Σιθωνίας.

Διαβάστε σχετικά: Τριτοκοσμικές εικόνες: Ρίχνουν λυματολάσπες σε αυτοσχέδια χαβούζα στη Σιθωνία Χαλκιδικής (φωτο)

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυριακή Μάλαμα στην ερώτησή της που συνυπογράφει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Ζαμπάρας, επισημαίνει πως στην περιοχή Βαθυπόταμος, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στη Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας και πλησίον της περιοχής Βέτρινο εντοπίστηκε ταμιευτήρας στον οποίο αποτίθενται λύματα άγνωστης προέλευσης. Ο εν λόγω ταμιευτήρας είναι πρόχειρος, χωρίς καμία στεγάνωση, ενώ εφάπτεται με ρεματιά. «Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας να μην είναι αδειοδοτημένος και σε κάθε περίπτωση, από επιτόπιες φωτογραφίες δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας. Η εικόνα σαφώς και παραπέμπει σε παράνομη χωματερή λυμάτων» προσθέτει.

«Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι έντονος και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να διενεργηθεί έλεγχος κι αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος άμεσα, προτού συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Επί του θέματος κλήθηκε κι η αστυνομική υπηρεσία της Σιθωνίας, ώστε να καταγράψει το ζήτημα» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αποστείλει άμεσα τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για έλεγχο στο σημείο και να ενημερώσει τη Βουλή, εγγράφως, για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης & Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2024

Προς τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος

Θέμα : Υπάρχει παράνομη δεξαμενή απόθεσης λυμμάτων στην περιοχή Βαθυπόταμος κοντά στον Άγιο Νικόλαο και στη Νικητή της Σιθωνίας;

Στην περιοχή Βαθυπόταμος, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στη Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας και πλησίον της περιοχής Βέτρινο εντοπίστηκε ταμιευτήρας στον οποίο αποτίθενται λύμματα άγνωστης προέλευσης. Ο εν λόγω ταμιευτήρας είναι πρόχειρος, χωρίς καμία στεγάνωση, ενώ εφάπτεται με ρεματιά. Είναι πολύ πιθανό ο συγκεκριμένος ταμιευτήρας να μην είναι αδειοδοτημένος και σε κάθε περίπτωση, από επιτόπιες φωτογραφίες δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα προστασίας. Η εικόνα σαφώς και παραπέμπει σε παράνομη χωματερή λυμμάτων. Ο κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης είναι έντονος και στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να διενεργηθεί έλεγχος κι αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος άμεσα, προτού συμβεί κάποιο ατύχημα, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Επί του θέματος κλήθηκε κι η αστυνομική υπηρεσία της Σιθωνίας, ώστε να καταγράψει το ζήτημα.

Επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υποτίθενται λύμματα, άγνωστης προέλευσης, σε μία "τρύπα", χωρίς καμία μέριμνα προστασίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να αποστείλει άμεσα τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για να ελέγξουν την παράνομη χωματερή λυμμάτων στην θέση Βαθυπόταμος, πλησίον της θέσης Βέτρινο, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στην Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείσθε να καταθέσετε στο Σώμα κάθε στοιχείο που μπορεί να αφορά τον "ταμιευτήρα" με συντεταγμένες Χ 474339.697 και Υ 4453405.148 στην περιοχή Βαθυπόταμος, πλησίον της θέσης Βέτρινο, σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στην Νικήτη και στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας, καθώς και τα αποτελέσματα του ελέγχου από την επιθεώρηση περιβάλλοντος

Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ζαμπάρας Μιλτιάδης