Skip to main content

Σκάκι: Εκτός επίσημων διοργανώσεων οι τρανς γυναίκες - Έντονες αντιδράσεις

Η απόφαση της ομοσπονδίας – με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας- δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων

Τον αποκλεισμό των τρανς γυναικών από τις επίσημες διοργανώσεις, έως ότου αξιολογηθεί η φυλομετάβαση από αξιωματούχους της, αποφάσισε η μεγαλύτερη ομοσπονδία του κόσμου στο σκάκι (FIDE).

Σύμφωνα με το Associated Press, η απόφαση της ομοσπονδίας – με έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας- δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Ειδικότερα, η FIDE δήλωσε ότι τόσο η ίδια όσο και οι ενώσεις – μέλη της, δέχονται όλο και πιο συχνά αιτήματα αναγνώρισης από παίκτες που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς, τονίζοντας πως η συμμετοχή τρανς γυναικών θα εξαρτηθεί από την κατά περίπτωση εξέταση του αιτήματος, που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

«Η αλλαγή φύλου είναι μια αλλαγή που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση ενός παίκτη και στη μελλοντική συμμετοχή του σε τουρνουά, επομένως απαιτείται σχετική απόδειξη της αλλαγής», δήλωσε η ομοσπονδία.

Oπως αναφέρεται, «σε περίπτωση που το φύλο άλλαξε από αρσενικό σε θηλυκό, ο παίκτης δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθεί νεότερη απόφαση».

Σημειώνεται επίσης πως οι γυναίκες κάτοχοι τίτλων, που αλλάζουν το φύλο τους σε ανδρικό, θα δουν τους τίτλους αυτούς «να καταργούνται», δήλωσε η ομοσπονδία, διατηρώντας, ωστόσο, τη δυνατότητα επαναφοράς «εάν το άτομο αλλάξει το φύλο πίσω σε γυναίκα».

Η είδηση της απόφασης έρχεται τη στιγμή που η ομοσπονδία διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετέχουν κορυφαίοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένου του Νο. 1 Grand Master Μάγκνους Κάρλσεν από τη Νορβηγία.

Με πληροφορίες από Associated Press