Skip to main content

Σκανδαλίδης: Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντιπολιτευθεί για ένα θέμα που αφορά νεοναζιστικά μορφώματα

«Η υπόθεση είναι καθαρά θέμα προστασίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

«Η Βουλή δεν έπαιξε τον θεσμικό της ρόλο στην τεράστια υπόθεση που αφορά τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι μεγάλο ατόπημα και βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως «η υπόθεση είναι καθαρά θέμα προστασίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν είχαμε να λύσουμε ιδεολογικές διαφορές, ούτε να φυλακίσουμε την όποια ιδεολογία, αλλά να αποτρέψουμε τη δυνατότητα μιας εγκληματικής οργάνωσης να εκλεγεί στο εθνικό Κοινοβούλιο και να παίξει ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτή την υπόθεση «από την αρχή, θα έπρεπε και με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος να εμπλακούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης, παράλληλα με την κυβέρνηση». Καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «αγνόησε την ανάγκη του εθνικού δημοκρατικού μετώπου. Παρέμεινε απαθής δύο ολόκληρα χρόνια μετά την καταδίκη σε πρωτόδικο επίπεδο της Χρυσής Αυγής και έφερε μια πρόχειρη διάταξη, που στην αρχική της μορφή εμφάνιζε κραυγαλέα κενά».

Ο κ. Σκανδαλίδης υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπήκε στον πειρασμό να αντιπολιτευτεί σε τόσο κρίσιμο θέμα. «Παρά τις διαφωνίες μας με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, συμβάλαμε εποικοδομητικά διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες δευτερεύουσες έγιναν αποδεκτές, όπως η διατύπωση για την πραγματική ηγεσία αλλά όχι η αρμοδιότητα ελέγχου να ανατεθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» .

Χαρακτήρισε την ρύθμιση της κυβέρνησης, ο έλεγχος να γίνει από την πλήρη σύνθεση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, ως «και πάλι μια μεσοβέζικη λύση» που όμως το κόμμα του θα την ψηφίσει, καθώς η στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «υπαγορεύεται από υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης. Και ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε να ασκήσουμε κομματική πολιτική, ψάχνοντας προεκλογικά ακροατήρια».

Ο κ. Σκανδαλίδης άσκησε διμέτωπη κριτική και προς την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως ο κ. Βορίδης «διαχώρισε το στρατηγικό διακύβευμα από τη συγκυριακή διαδικασία. Αλλά αυτό είναι εύκολο, στα αυτιά ακούγεται και εύλογο, αλλά είναι η μισή αλήθεια καθώς δεν νομιμοποιεί την αβελτηρία της κυβέρνησης για τον τρόπο που εδώ και χρόνια χειρίστηκε το θέμα». Παράλληλα, είπε, και ο «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είδαμε να νίπτει τας χείρας του». Εμείς, πρόσθεσε, «δεν ακολουθήσαμε. Με τη θετική μας ψήφο θα δώσουμε την δυνατότητα η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι η στάση μας θα δικαιωθεί από την ιστορία».