Skip to main content

Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δολοφονεί κάθε κίνητρο ανάπτυξης και ανάκαμψης

Δριμεία επίθεση του προέδρου της Δράσης, Θόδωρου Σκυλακάκη, στην κυβέρνηση, από το βήμα του 4ου Ανοικτού Συνεδρίου του κόμματος

Την προσέλκυση των πολιτών, που έχουν επιλέξει το δρόμο της πολιτικής αποχής, απογοητευμένοι από τη σημερινή κατάσταση, έθεσε ως μείζονα στόχο για την επόμενη ημέρα της χώρας και την κίνηση προς την άρση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου, ο πρόεδρος της Δράσης, Θόδωρος Σκυλακάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Ανοιχτό Συνέδριο του κόμματος.

"Ο μέσος Έλληνας, ο μέσος πολίτης έχει τόσο βομβαρδιστεί από ανοησίες και ψέματα, έχει τόσο ταλαιπωρηθεί και τόσο βασανιστεί, που έχει πάψει πια να ελπίζει. Οι πιο συνειδητοποιημένοι και ικανοί, αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, διαλέγουν το δρόμο της πολιτικής αποχής και πολλοί από αυτούς της ξενιτιάς. Τους Έλληνες αυτούς έχουμε χρέος να ενεργοποιήσουμε και πάλι. Να αναγεννήσουμε την ελπίδα και να συνασπίσουμε γύρω από το απλό σχέδιο που σας περιέγραψα όλους όσους πιστεύουν στην κοινή λογική, τη σκληρή δουλειά, το μέτρο και την αξιοπρέπεια. Και είναι πολλοί. Περισσότεροι από τους ψεκασμένους και τους ιδεοληπτικούς. Απογοητευμένοι, απομακρυσμένοι, καχύποπτοι, αλλά αποτελούν πάντα την μεγάλη και σιωπηλή πλειοψηφία. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που παραμένω στην πολιτική. Ότι πιστεύω σ' αυτούς. Ότι πιστεύω σε σας", τόνισε o κ. Σκυλακάκης, χρησιμοποιώντας ένα όρο, αυτόν της σιωπηλής πλειοψηφίας, στον οποίο έχει σταθεί εμφατικά κατά καιρούς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη και της προέδρου του Δικτύου, Άννας Διαμαντοπούλου, όπως μεταδίδει το Capital.gr, ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε ως άθλο τεράστιας πολιτικής σημασίας τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. "Μια αναμέτρηση που κέρδισε επιδεικνύοντας ικανότητες που όλοι είχαν ως τότε υποτιμήσει. Σταθερότητα, μεθοδικότητα, στρατηγική σκέψη, αποφασιστικότητα, καθαρό και ρεαλιστικό λόγο, χαλκέντερη αγωνιστικότητα και την ικανότητα να συγκινεί και να κινητοποιεί απλούς πολίτες, προπαντός φιλελεύθερους, που με την συμμετοχή τους ανέτρεψαν τους συσχετισμούς, κατεδάφισαν τους μηχανισμούς και ανέδειξαν έναν πολιτικό με καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο στην ηγεσία του μεγαλύτερου σήμερα κόμματος στη χώρα. Η νίκη του ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί σηματοδότησε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πραγματικά διαφορετική εναλλακτική λύση στην καταστροφική διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μια εναλλακτική λύση που κατά τη γνώμη μου μπορεί να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων. Φτάνει να συσπειρωθεί γύρω από την επόμενη κυβέρνηση το μεγαλύτερο δυνατό εύρος μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, που βρίσκονται σήμερα διασκορπισμένες σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό", σημείωσε ο πρόεδρος της Δράσης, ανοίγοντας το δρόμο της συνεννόησης με τη λεωφόρο Συγγρού.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, μετά το νέο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας θα υπάρξει ο πολιτικός χρόνος για να διαμορφωθούν ευρύτερες συσπειρώσεις και συμμαχίες των δυνάμεων αυτών. "Όσο περισσότερο παραμένει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλεί στη χώρα. Θα προκαλεί ζημιά όχι μόνο γιατί είναι εκ κατασκευής "ζημιάρα", αλλά προπαντός γιατί όπως εξήγησε και ο Γκυ Φερχόφσταντ, η συμφωνία που υπογράφεται είναι ολέθρια για την Ελλάδα. Ας ξεκινήσουμε καταρχήν από το χρέος. Όσοι γνωρίζουν να διαβάζουν ευρωπαϊκά κείμενα βλέπουν ζωγραφισμένο πίσω από το κείμενο του Eurogroup το "τζοκόντιο" χαμόγελο του κ. Σόιμπλε. Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι: Γνωρίζουμε ότι ποτέ ως τώρα δεν τηρήσατε τις δεσμεύσεις σας. Αν τώρα παρ’ ελπίδα τις τηρήσετε κι εφόσον το πρόγραμμα αποτύχει (γιατί αν πετύχει δεν θα χρειάζεται ρύθμιση και ρητά λένε ότι η ρύθμιση θα γίνει μόνο αν καταστεί αναγκαία), τότε δεν θα μπορείτε να μας πληρώσετε και αναγκαστικά κάτι θα σας κόψουμε προκειμένου να πάρουμε τα υπόλοιπα", ανέφερε.

Εστιάζοντας στη φοροκαταιγίδα που έρχεται στο προσκήνιο, ελέω της πολιτικής της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως στο στόχαστρο της μαξιμινής πολιτικής μπαίνουν οι Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν "ή έχουν έστω το θράσος" να βγάζουν πάνω από 1000 ευρώ το μήνα. "Αν είναι επιχειρηματίες ή επενδυτές 29% φόρος επιχειρήσεων, συν 15% φόρος μερισμάτων, συν 5 με 10% εισφορά "αλληλεγγύης", συν ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, συν πανάκριβοι φόροι στην ενέργεια και την τηλεφωνία, συν ο ΦΠΑ στο 24%. Μεγαλύτερη απόδοση και καλύτερη διασφάλιση θα έχουν αν αντί να επενδύσουν στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα ρίξουν τα λεφτά τους σ’ ένα πηγάδι. Αν είναι εργαζόμενοι ή επιστήμονες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογία εργασίας με συντελεστές 29%-37%-45% πάνω από τα 20.000 ευρώ, συν 5% με 10% εισφορά "αλληλεγγύης", συν κρυφή φορολογία μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, συν 24% ΦΠΑ (για τους ελεύθερους επαγγελματίες), συν οι πανάκριβοι φόροι στην ενέργεια και την τηλεφωνία. Συμπέρασμα: Οι σημερινοί νέο-μουζίκοι ή νέο-ραγιάδες, του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία από αυτήν που πλήρωναν οι κάθε είδους δουλοπάροικοι", ανέφερε.

Χαρακτηρίζοντας " άπληστους φορο-πρίγκιπες" τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως μέσα σε μερικούς μήνες θα ανακαλύψουν ότι οι "υπήκοοί" τους δεν θα έρθουν στο φορολογικό ραντεβού. "Οι περισσότεροι θα έχουν κρυφτεί στο δάσος της φοροδιαφυγής, που στην Ελλάδα είναι πυκνότερο και πιο δυσπρόσιτο από τα σκοτεινότερα δάση του ρωσικού βορά. Άλλοι θα αλλάξουν "πρίγκιπα” καταφεύγοντας στην Ευρώπη ή όπου αλλού στον κόσμο δεν θα έχουν την τύχη του φορο-μουζίκου. Ηθελημένα ή άθελά του, δολοφονώντας κάθε κίνητρο που οδηγεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ολοταχώς στη μόνιμη φτωχοποίηση και τελικά προλεταριοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Όταν όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο πολύ σε τιμωρούν, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μην χαλάς την πιάτσα στους τεμπέληδες. Όταν όσο πιο εντάξει είσαι στις υποχρεώσεις σου (φορολογικές και δανειακές), τόσο πιο πολύ σε τιμωρούν, τότε το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μην χαλάς την πιάτσα στους μπαταχτσήδες. Όταν όσο πιο πολύ επενδύεις, τόσο πιο πολύ σε τιμωρούν, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μην χαλάς την πιάτσα στους ανεπρόκοπους. Γίνε και εσύ ένας από αυτούς. Μάθε να ζεις χωρίς ελπίδα και χωρίς προοπτική. Μάθε να μισείς και να φθονείς όσους τα καταφέρνουν. Τα γραφεία, όπως λέει ο κ. Τσίπρας είναι γαλέρα, η καριέρα -κατά Καρανίκα- είναι χολέρα. Τα δανεικά κι αγύριστα είναι η ιδεολογία, όχι η δουλειά και η δημιουργία", σημείωσε ο πρόεδρος της Δράσης.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε διεξοδικά, στη διάρκεια της ομιλίας του, γύρω από την εξήγηση του σημερινού φαινομένου της παρατεταμένης και καταστροφικής ύφεσης που ζει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δράσης, στην πρώτη φάση το αίτιο ήταν η κρατική χρεοκοπία και η αναγκαστική ύφεση που έρχεται σε μια χώρα που ζει με δανεικά και παύουν να τη δανείζουν γιατί δεν πρόκειται ποτέ να τα επιστρέψει. Παράλληλα, ακόμα μία αιτία ήταν η συρρίκνωση των επενδύσεων. Του μοναδικού εργαλείου που, κατά τον κ. Σκυλακάκη, διαθέτει μια χώρα, που δεν μπορεί να δανειστεί, για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

"Οι επενδύσεις έπεσαν στην Ελλάδα στο 11% του ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει η χώρα με τις χαμηλότερες επενδύσεις και την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη; Ένας μόνο δρόμος υπάρχει. Να αναπτυχθεί. Να φέρει επενδύσεις και βάλει τους ανθρώπους της πίσω στη δουλειά. Το έχω προβλέψει από τον Ιούλιο του 2015, όταν όλοι είχαν πέσει σε κατάθλιψη. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη τετραετία 5%-7% το χρόνο. Αρκεί να ανεβάσει σε τέσσερα χρόνια το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ από το 11% στο 20%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Μαζί με τον πολλαπλασιαστή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μαθηματικά αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 5-7%. Και θα στείλει το ΔΝΤ, το ESM και τους άλλους spreadsheet-άδες να ξανα-εξηγούν γιατί έπεσε πάλι έξω ο πολλαπλασιαστής τους. Αλλά από την ανάποδη αυτή τη φορά. Αντί να εξηγούν γιατί δεν πρόβλεψαν την ελληνική τραγωδία θα απολογούνται γιατί δεν πρόβλεψαν το ελληνικό θαύμα", ανέφερε και αφού επεσήμανε πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει εξ αρχής και νέα ασφαλιστική και νέα φορολογική μεταρρύθμιση, έφερε μερικά παραδείγματα τολμηρών φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων:

-Οι νέες επενδύσεις που θα γίνουν την επόμενη τετραετία πρέπει να έχουν ελάχιστη, σχεδόν μηδενική φορολογία, για μια τουλάχιστον δεκαετία. Κι η χώρα να εγγυηθεί αξιόπιστα ότι τόσο η νομοθεσία της, όσο και η φορολογία των επενδύσεων και των μερισμάτων δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ξαναθυμίζω, είμαστε η χώρα με τις μικρότερες επενδύσεις και την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Εμείς παρακαλάμε τους επενδυτές, όχι οι επενδυτές εμάς.
-Όσοι κάνουν επενδύσεις πρέπει να έχουν μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε ρευστότητα στους επιτυχημένους, με μηδενικό διαχειριστικό κόστος, μηδενική καθυστέρηση και χωρίς τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά των αξιοθρήνητων αναπτυξιακών νόμων.
-Η μείωση του κράτους δεν μπορεί να έχει ως κύριο εργαλείο την περικοπή των δαπανών. Για να διαμορφωθεί μια ευρεία στρατηγική συμμαχία που θα εξασφαλίσει ότι θα ακολουθούμε τη σωστή πολιτική για πολλά χρόνια, πρέπει τα βασικά εργαλεία να είναι ταχύτερη ανάπτυξη, αύξηση των δαπανών στο ένα τρίτο της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και διαρκής μείωση των φόρων για μια ολόκληρη δεκαετία, που θα ανατροφοδοτεί την αναπτυξιακή διαδικασία.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της Δράσης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Σκυλακάκης εστίασε στην εφαρμογή του σουηδικού συστήματος. "Εθνική σύνταξη από τη γενική φορολογία και μετά ό,τι βάζεις παίρνεις. Με ένα λογικό επιτόκιο και με το σύστημα των ατομικών λογαριασμών που κανείς, ούτε το κράτος, δεν μπορεί να πειράξει, αφού τα δικαιώματά σου αυτά θα έχουν τη μορφή όχι ασφαλιστικών αλλά ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Ένα σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί και απολογιστικά -με πρόνοιες για τη μη βίαιη αλλαγή της ζωής των ήδη συνταξιούχων. Δίκαιο, καθαρό, που αφήνει και τη δυνατότητα, προϊόντος του χρόνου, να πάμε σε ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα αν η κοινωνία το επιλέξει", είπε.

Ο πρόεδρος της Δράσης τόνισε πως μαζί με την προώθηση των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αναμόρφωση του ελληνικού κράτους προς τρείς κατευθύνσεις:

-Ιδιωτικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων (outsourcing), όπου κράτος δεν έχει λόγο να δραστηριοποιείται.
-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, που θα αυξήσει δραματικά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και θα μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι αναγκαίοι για να εξυπηρετείται ο πολίτης. Σε συνδυασμό με μια σοβαρή αξιολόγηση και μια συστηματική έρευνα των πιο χυδαίων παρανομιών, αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε απομάκρυνση κάποιων υπαλλήλων. Το όφελος από τις περικοπές αυτές σε προσωπικό πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιστρέψει όλο στους υπαλλήλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους, των οποίων οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν σημαντικά. Αν θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις πρέπει να πληρώνουμε καλά.
-Δραστική μείωση του όγκου και της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας. Η χώρα έχει μερικά εκατομμύρια σελίδες νόμους (νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.). Κανείς δεν τους τηρεί. Είναι πηγή γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Πρόκειται για μια νομοθετική διάρροια, που δεν είναι απλώς περιττή, είναι υπονομευτική των λειτουργιών του ίδιου του κράτους.

Γιατί εξασφαλίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι παράνομοι και συνεπώς το κράτος δεν είναι εκεί για να τηρεί τους νόμους αλλά για να πουλάει προστασία στους παράνομους πολίτες. Το κράτος νταβατζής πρέπει να τελειώσει. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει κατά τη γνώμη μου να καταργήσει σε όγκο τα 4/5 των πάσης φύσεως νομοθετικών κειμένων. Πρόκειται για σεισάχθεια που θα απελευθερώσει όχι μόνο τον πολίτη, αλλά και το ίδιο το κράτος από το άγος της διαρκούς παρανομίας και της χωρίς τέλος συναλλαγής.

"Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φαινόμενο αποκομμένο. Είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας ολόκληρης νοοτροπίας, που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση και τελικά κατέστρεψε τη χώρα... Η χρεοκοπημένη "διεκδικητική" Ελλάδα της αριστεράς, λόγω της μαρξιστικής ιδεοληψίας της και της απέχθειάς πολλών εκ των μελών της, απέναντι στην επιχειρηματικότητα, δεν σέβεται ούτε τη δουλειά ούτε τα χρήματα όσων παράγουν. Όσο διαδραματίζει ως κυβέρνηση ή ως νοοτροπία καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να βγει από την παγίδα της στασιμο-χρεοκοπίας. Δεν πάει να υπογράψει όχι 4 αλλά 134 μνημόνια, όλα θα αποτυγχάνουν, όσο η "διεκδίκηση" αντί να έπεται, προηγείται και προτάσσεται σε σχέση με την παραγωγή και τη δημιουργία. Η νοοτροπία αυτή δεν αφορά μόνο την οικονομική πολιτική. Καλύπτει όλα τα πεδία δράσης της κυβερνητικής πολιτικής. Το πελατειακό κράτος, που για να είμαστε έντιμοι ποτέ δεν ηττήθηκε πραγματικά, ζει επί Τσίπρα, Καμμένου και Πολάκη νέες ημέρες δόξης. Στην παιδεία μετά την εκθεμελίωση της σημαντικής μεταρρύθμισης της Άννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Φίλης έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στόχος τους, αντί να βελτιώσουν την παιδεία που παρέχουν τα δημόσια σχολεία, να φροντίσουν να μην παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες ούτε από τα ιδιωτικά", τόνισε.