Skip to main content

Σκληρή κόντρα Μενδώνη και Αρχαιολόγων για τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στο νομοσχέδιο για μετροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. Τι λέει η υπουργός Πολιτισμού


Φουντώνει η κόντρα μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το νομοσχέδιο που μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας.

Πρόκειται για  το καθεστώς πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας: του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (επίσης στη Θεσσαλονίκη) και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου που έγινε σήμερα από την υπουργό στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επισημάνθηκε από την υπουργό ότι «ιδρύονται ΝΠΔΔ, τα οποία προφανώς ανήκουν στο δημόσιο τομέα, εφαρμόζουν υποχρεωτικά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, χρηματοδοτούνται, ελέγχονται και εποπτεύονται από το κράτος, στελεχώνονται από το προσωπικό, το οποίο επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολείται σε αυτά, παραμένει προσωπικό του ΥΠΠΟΑ, και δεν μεταβάλλεται το σημερινό εργασιακό, μισθολογικό και ασφαλιστικό του καθεστώς».

Όπως σημείωσε η Υπουργός, «Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μια φάση ή ένα στάδιο ανάπτυξης. Είναι μια διαρκής κοινωνική διεργασία. Προϋποθέτει ότι οι υπάρχουσες μορφές κοινωνικής οργάνωσης είναι και παραμένουν ανοιχτές, επιτρέπουν μεταβολές, προσαρμογές και διεύρυνση των ρυθμιστικών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Άποψη των οπαδών της οπισθοδρόμησης και της ήσσονος προσπάθειας στον πολιτισμό ήταν και παραμένει ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε εύκολους δρόμους ή  να μην καταβάλλουμε προσπάθεια για ανάπτυξη ή αλλαγή, μένοντας επί της ουσίας στάσιμοι και αδρανείς. Σε αυτό άλλωστε αφορά και το σχόλιο ότι τολμάμε να αλλάξουμε τη μουσειακή πολιτική μετά από 150 χρόνια. Μετά από 150 χρόνια τολμούμε να κάνουμε αλλαγές. Σε άλλη περίπτωση θα επρόκειτο για μια αντίληψη που δεν συμβιβάζεται με τη σύγχρονη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζεται με μας, και με την Ισχυρή Ελλάδα, που επιθυμούμε».

ΣΕΑ: Διαλύεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των αρχαιολόγων μέσω του ΣΕΑ για το εν  λόγω νομοσχέδιο.

«Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το καταστροφικό σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ, που διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποσπά από αυτήν τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά δημόσια Μουσεία, τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια και παραδίδει την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, η Υπουργός Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη στη Βουλή, εμφανώς εκνευρισμένη και ανήσυχη για τις αντιδράσεις στον χώρο του πολιτισμού, προέβη σε μια σειρά χαρακτηρισμούς για όσους αντιδρούν στις καταστροφικές προθέσεις της», λέει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οι Αρχαιολόγοι ψέγουν το γεγονός ότι η υπουργός «μίλησε για "οπαδούς της οπισθοδρόμησης και της ήσσονος προσπάθειας στον πολιτισμό", "προσκολλημένους στα στερεότυπα και στην ιδεολογία της εσωστρέφειας του Πολιτισμού", για "συντεχνιακή νοοτροπία» και για «κατ΄ επίφαση επιστημονικούς συλλόγους"».

«Αλήθεια, θεωρεί η Υπουργός «οπαδούς της οπισθοδρόμησης» το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης που πήρε απόφαση με την οποία ζητά να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο νόμου;», αναφέρει ο ΣΕΑ

Παράλληλα κατηγορεί την Λίνα Μενδώνη για το ότι εάν θεωρεί «οπαδούς της ήσσονος προσπάθειας» τους 487 πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς, μελετητές και μελετήτριες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, που με ενυπόγραφη επιστολή τους ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να μην περάσει αυτό το σχέδιο νόμου.

«Μπορεί η Υπουργός να αμφισβητήσει την επάρκεια επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του αμερικανικού Ivy League (Princeton, Harvard, Brown, Dartmouth, Pennsylvania, Cornell), το Berkeley, τη Σορβόννη, τη Χαϊδελβέργη, την Οξφόρδη, το Cambridge;», διερωτάται ο ΣΕΑ.