Skip to main content

Σκουρλέτης: Ρεαλιστικό το σενάριο προοδευτικής συγκυβέρνησης - Αντίδραση της ΝΔ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό και αναγκαίο το πολιτικό σενάριο συγκυβέρνησης».

Συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις στο πολιτικό σκηνικό η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «τερατογένεσης» όπως χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση, χωρίς το πρώτο κόμμα, με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 και την ανοχή του ΚΚΕ.

Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό και αναγκαίο το πολιτικό σενάριο, το να προκύψει μια αριστερή, προοδευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική», αντικρούοντας τους χαρακτηρισμούς περί «τερατογένεσης».

Μάλιστα κάνοντας άνοιγμα στα λοιπά κόμματα, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, «αξίζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής» και πως «το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη τροπολογία και απευθυνόμενος στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις εντός της αίθουσας, αλλά και στην κοινωνία, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο το οποίο να επιχειρήσει την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών». Ενώ απευθύνθηκε στις «κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, εκείνες οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι μας αξίζει μια διαφορετική πορεία» ζητώντας «να πρωτοστατήσουν τόσο για την πολιτική ανατροπή, για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, όσο και μιας διαφορετικής κατεύθυνσης του τόπου».

ΝΔ: Το πόσο αναγκαίο είναι, το θυμούνται με φρίκη οι Έλληνες -Αναμένουμε την τοποθέτηση Ανδρουλάκη

Απαντώντας η Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη σημειώνοντας πως οι πολίτες «θυμούνται με φρίκη» τη συγκυβέρνηση του 2015 και κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ως «αναγκαίο για τη χώρα», το σενάριο που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, με τη συμμετοχή του κ.Βαρουφάκη, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Βαρουφάκης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά, αν είναι να ξαναπιάσουν το νήμα εκεί που το άφησαν το το 2015. Το πόσο αναγκαίο είναι αυτό για τη χώρα, το θυμούνται με φρίκη οι Ελληνες. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ.Ανδρουλάκη για το πόσο αναγκαία θεωρεί τη συγκυβέρνηση με τον κ.Τσίπρα και τον κ.Βαρουφάκη».

Επιμένει σε αυτόνομη πορεία το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η «στρατηγική γραμμή» που έχει χαράξει εξαρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης για αυτόνομη πορεία δεν έχει μεταβληθεί από το θέμα των επισυνδέσεων. «Επιμένουμε: Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, μόνο με προγραμματικές συμφωνίες και υπό τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας» λένε χαρακτηριστικά.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται και δεν πιέζεται. Έχει ως στρατηγική επιλογή την αυτόνομη πορεία, όσο και αν αυτό δεν αρέσει ή δε βολεύει» σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης στη Βουλή για να προσθέσει: «Η χώρα δεν θα πάθει τίποτα ούτε θα καταστραφεί αν δεν είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας».