Skip to main content

Στοιχεία-σοκ: 294 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στο οκτάμηνο του 2022 (πίνακες)

Από το 2018 μέχρι το 2022 βιάστηκαν 280 ανήλικα παιδιά ακόμη και κάτω των 9 ετών - 549 έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Η φρικιαστική υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκπόρνευσης ενός 12χρονου κοριτσιού στην Αθήνα σόκαρε στην κυριολεξία την κοινή γνώμη.

Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να ήρθε στο φως της δημοσιότητας ωστόσο δεν αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων είναι εκατοντάδες.

Σεξουαλική βία: Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά- Πώς προστατεύονται παιδιά και κοινωνία

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοχεία της ΕΛΑΣ, από το 2018 μέχρι το οκτάμηνο του 2022 έχουν πέσει θύματα βιασμού 280 ανήλικα παιδιά ηλικίας ακόμη και κάτω των 9 ετών. Τα θύματα με εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 549. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι 29 παιδιά που βιάστηκαν μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν μόλις μέχρι 9 ετών.

Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στα έτη 2018, 2019 και 2020 δείχνει σταθερός αλλά τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται ανοδική τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης 294 παιδιά εκ των οποίων τα 244 είναι κορίτσια και τα 50 αγόρια.

Στο 8μηνο του τρέχοντος έτος έχουν σημειωθεί 57 βιασμοί, 12 απόπειρες βιασμού, 124 ανήλικα έχουν πέσει θύματα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, 56 έχουν υποστεί το αδίκημα κατά της γενετήσιας πράξης με ανήλικους ή ενώπιόν τους. Δεδομένου ότι υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι να κλείσει το έτος, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά του προηγούμενου χρόνου.

Να σημειωθεί, πάντως, πως παρότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα περιστατικά δημοσιοποιούνται, εκτιμάται ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι ακόμα περισσότερα, καθώς αρκετά παιδιά βρίσκονται υπό το καθεστώς φόβου ή απειλών.