Skip to main content

Σομαλία: Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί από την ξηρασία - Απελπισία στον ντόπιο πληθυσμό

Μεταξύ των θυμάτων είναι και μικρά παιδιά – Απογοητευτικά τα μηνύματα από την αφρικανική χώρα

Περίπου 43.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στη Σομαλία, οι μισοί από αυτούς μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανομβρίας η οποία ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει καταγραφεί στα σομαλικά χρονικά.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, οι νεκροί το 2022 λόγω της ξηρασίας ήταν στη Σομαλία δεκάδες χιλιάδες, ωστόσο το πρόβλημα συνεχίζεται καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι θα χάσουν τη ζωή τους στην αφρικανική χώρα και φέτος, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.   

«Η τρέχουσα κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», σημειώνεται στη σχετική έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί από την ξηρασία μόνο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε θα είναι από 18.000 ως 34.000.

«Η Σομαλία και οι γειτονικές σε εκείνη Αιθιοπία και Κένυα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κατά σειρά έκτη συνεχόμενη προβληματική περίοδο βροχών, ενώ η άνοδος των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και ο πόλεμος στην Ουκρανία περιπλέκουν την επισιτιστική κρίση», σημειώνει σε δημοσίευμά του το Associated Press.

«Η κρίση επιδεινώνεται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, η Σομαλία στερείται ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι δωρητές δίνουν προτεραιότητα στην Ουκρανία», σημειώνει σε δικό του άρθρο ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network.

Με πληροφορίες από Associated Press, Gzero