Skip to main content

«Σπίτι μου»: Πράσινο φως για 3.000 νέα φθηνά στεγαστικά

Πώς «ξεπαγώνουν» οι διαδικασίες, με την εκταμίευση των απαιτούμενων επιπλέον ποσών - Oι νέες βελτιωμένες προϋποθέσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Τη μεταφορά επιπλέον 375 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» υπέγραψε χθες η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με στόχο να ξεμπλοκάρουν άμεσα περισσότερες από 3.000 αιτήσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια από νέους, ηλικίας 25-29 ετών. Έτσι, στην πράξη, είναι πλέον διαθέσιμα άλλα 500 εκατ. ευρώ, 375 εκατ. ευρώ από την ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες στο πρόγραμμα που είχε – παρά τις υψηλές τιμές των ακινήτων – σημαντικά υψηλή ανταπόκριση. Έτσι, στις επόμενες ημέρες, εκτιμάται ότι θα έχουν εγκριθεί συνολικά, 8.000 στεγαστικά δάνεια, με πολύ χαμηλό επιτόκιο ή ακόμη και άτοκα σε νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Μετά την ψήφιση και την δημοσιοποίηση του νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε ΦΕΚ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ «έτρεξε» τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε, εντός των επόμενων ημερών να προστεθούν στα ήδη 5.000 εγκεκριμένα δάνεια, άλλα 3.000 τα οποία είχαν «παγώσει» από τις τράπεζες, εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, με τον πρώτο νόμο της νέας αυτής περιόδου διακυβέρνησης προχωρήσαμε στον διπλασιασμό του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα Σπίτι μου, καθώς ο πρώτος προϋπολογισμός εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα. Έτσι, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες να μπορέσουν να πάρουν το πρώτο τους σπίτι» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Για να συμπληρώσει πως με τον πρόσφατο νόμο υπήρξαν και κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, σε τεχνικής φύσης θέματα, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, έως σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 39.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους, σε όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες. Έχουν αξιολογηθεί σχεδόν οι 34.000 και συνολικά, έχουν εγκριθεί 5.000 δάνεια, ενώ άλλα 3.000 αναμένεται να εγκριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τράπεζες, καθώς η επιλογή γίνεται με σειρά προτεραιότητας, με δεδομένη και την σημαντικά υψηλή ζήτηση για το πρόγραμμα.

Βάσει δε, του πρόσφατου νόμου, ισχύουν τρεις νέες, ευνοϊκότερες για τους δικαιούχους προϋποθέσεις για την λήψη του δανείου.

Αναλυτικά, στο ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το ωφελούμενο νοικοκυριό, ήτοι τα 10.000 ευρώ, θα περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ και να ενταχθεί στο πρόγραμμα, εάν το εισόδημά του, ξεπερνά τα 10.000 ευρώ μαζί με τα τεκμήρια. Να σημειωθεί εδώ, ότι ο νόμος ορίζει και ανώτατο ετήσιο εισόδημα σα 16.000 ευρώ, πραγματικό ή τεκμαρτό, σε περίπτωση άγαμου, το οποίο αυξάνεται έως και τα 24.000 ευρώ σε περίπτωση έγγαμου ζευγαριού χωρίς παιδιά, ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.

Παράλληλα, με τις διατάξεις του νέου νόμου προβλέφθηκε ότι στην παλαιότητα του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν πολλοί δικαιούχοι που έμειναν εκτός, εξαιτίας της αρχικής πρόβλεψης.

Τέλος, ενώ παραμένει ως πρόβλεψη ότι η αξία του ακινήτου όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με τον πρόσφατο νόμο ορίστηκε ότι στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής.

Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι νέοι είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα δάνεια, έχουν κατά μέσο όρο ύψος 106.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου ενώ η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη.

Πηγή: Euro2day