Skip to main content

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το β' τρίμηνο του 2023

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων

Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφει έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με τη συγχρηματοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το γ' τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά αναμένεται να μειωθεί, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2023.

Όσον αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023 εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, αν και η ζήτηση δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε ως ένα βαθμό λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων στα δάνεια συγχρηματοδότησης με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility - RRF) της ΕΕ. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.