Skip to main content

Στα κάγκελα οι πρώην εργαζόμενοι των πτωχευμένων σούπερ μάρκετ Καρυπίδη

Σε αδιέξοδο οι 300 πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη» - Διεκδικούν χωρίς αποτέλεσμα, εδώ και χρόνια, τα δεδουλευμένα τους

Σειρά κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι περίπου 300 πρώην εργαζόμενοι της πτωχευμένης εταιρείας «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική και Εξαγωγική Εταιρεία», καθώς ο οκταετής μαραθώνιος για την καταβολή των δεδουλευμένων τους φαίνεται ότι δεν θα λάβει σύντομα τέλος.

Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκπρόσωποι των εργαζόμενων μαζί με τη δικηγόρο τους, Αναστασία Καραπίτσα αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπελόπουλο, οι πρώην εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ τόνισαν ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και πως αισθάνονται το μπαλάκι μεταξύ των εταιρειών που πτώχευσαν και εκείνων που τις διαδέχθηκαν. Το μικρότερο ποσό το οποίο οφείλεται σε κάποιους εκ των περίπου 300 πρώην εργαζομένων στην εταιρεία είναι 2.000 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο φτάνει στις 17.000 ευρώ, όπως λένε οι ίδιοι.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, έρχονται μέρες Χριστουγέννων και θα μας βρουν μπροστά τους», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος των εργαζόμενων, Νόπη Μουστακίδου.

Το ιστορικό της πτώχευσης και οι καταγγελίες των εργαζομένων

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, από το 2015 παρατηρούνταν καθυστερήσεις από την εταιρεία του κ. Καρυπίδη σε ό,τι αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Έτσι, οι περισσότεροι εξ αυτών προέβησαν σε επίσχεση εργασίας -δηλαδή δήλωσαν στον εργοδότη τους ότι σταματούν να εργάζονται μέχρι να τους καταβληθούν οι οφειλόμενες αποδοχές.

Όπως ωστόσο υποστηρίζουν, τα δεδουλευμένα τους δεν τους έχουν καταβληθεί ακόμη με αποτέλεσμα να δίνουν ατέλειωτες νομικές μάχες προκειμένου να λάβουν τα χρήματά τους.

Η εταιρεία του κ. Καρυπίδη αγόρασε τα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» και απέκτησε εταιρική σχέση franchise με την εταιρεία Μαρινόπουλος, η οποία όμως πτώχευσε το 2014. Η πτώχευση της Μαρινόπουλος τελικά παρέσυρε και την εταιρεία του κ. Καρυπίδη. Στη συνέχεια η εταιρεία των κ. κ. Σκλαβενίτη αγόρασε τις Μαρινόπουλος και Καρυπίδης.

«Το 2018 κοινοποιήσαμε μια κατάσχεση στην εταιρεία Σκλαβενίτης που εξαγόρασε τις δυο εταιρείες», υποστήριξε σχετικά η κ. Μυστακίδου, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια και να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα σε εκείνη και στους συναδέλφους της.

 

«Το ποσό επιδικάστηκε να το καταβάλλει η εταιρεία Σκλαβενίτης, ως συνέχεια της εταιρείας Μαρινόπουλος», εξήγησε επιπλέον η κ. Παυλίδου, η οποία επεσήμανε ότι σε πρώτη φάση η Σκλαβενίτης απελευθέρωσε περίπου 3 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπο των εργαζομένων, Αναστασία Καραπίτσα, «ο κ. Καρυπίδης μπλοκάρει τη διαδικασία και μου είπε ότι "οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να λάβουν τα χρήματα αυτά, τα οποία είναι δικά μου"».

«Διεκδικούμε να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση για να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά και να έρθουν στα χέρια των εργαζομένων», συμπλήρωσε. και συμπλήρωσε: «Χρωστούσε συνολικά 3.000.000 ευρώ στους εργαζόμενους και την ίδια ώρα, με ακριβώς τόσα χρήματα αγόραζε τον Άρη. Πώς άνθρωποι οι εταιρείες των οποίων χρωστούσαν στο Δημόσιο και τελικά πτώχευσαν, μπορούν να ανοίγουν νέες εταιρείες ακόμη κι αν βγάζουν άλλους μπροστά;».

Τι λέει το Σωματείο

«Το αίτημά των εργαζομένων να πάρουν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα τους είναι πέρα έως πέρα δίκαιο. Το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και είναι το ίδιο κράτος που πετά ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρο της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπελόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι οι εμποροϋπάλληλοι υποστήριζαν και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον αγώνα των συναδέλφων τους.