Skip to main content

Στα σκαριά δύο νέες γυναικείες ενεργειακές κοινότητες σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Πελοπόννησο

Οι δύο κοινότητες αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά στις αρχές του 2024

Στις αρχές του 2024 αναμένεται να πάρουν σάρκα και οστά δύο νέες γυναικείες ενεργειακές κοινότητες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Πελοπόννησο, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται έντονο και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Αυτά επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - (ΣΕΓΕ), Αθανασία Ιωαννίδου, η οποία σημειώνει ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα «τρέξουν» γρήγορα οι μελέτες και στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα μπει σε γραμμή αφετηρίας η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων σε περιοχές των προαναφερόμενων περιφερειών.

«Σε διάστημα λίγων ημερών, αλληλεπιδράσαμε με περισσότερες από 160 γυναίκες. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε για δράσεις ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Πελοποννήσου και πάνω στον ενεργειακό τομέα. Συζητήσαμε για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες σε πρωτοβουλίες όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΓΕ, Λίνα Τσαλταμπάση, επικεφαλής της πρώτης γυναικείας ενεργειακής κοινότητας που στήθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, της WenCoop.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γυναικεία ενεργειακή κοινότητα που συστήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία «δουλεύει» ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή της Κασσανδρείας νομού Χαλκιδικής και άλλα δύο βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής στην ίδια περιοχή.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΓΕ, το προηγούμενο διάστημα επικεφαλής και στελέχη του συνδέσμου διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε συναντήσεις εργασίας στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Πελοποννήσου, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία δύο νέων Γυναικείων Ενεργειακών Κοινοτήτων και μένοντας πιστοί στο όραμά τους για την προώθηση συμμετοχής των γυναικών στον τομέα της ενέργειας. Ακολούθησαν αντίστοιχες επαφές στην περιοχή της Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα, την Πύλο, τη Μαραθούπολη, τη Μεθώνη, τη Γλυφάδα, το Βλαχόπουλο και τη Χώρα. Το ραντεβού των δύο πλευρών στη περιοχή της Μεσσηνίας ανανεώθηκε για το διήμερο από 19 Ιανουαρίου 2024 ενώ στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί εργαστήριο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Το αντίστοιχο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου.