Skip to main content

Σταϊνμάγερ - Κούνιο: «Θαύμα συμφιλίωσης» στη Θεσσαλονίκη (video)

Η τιμή του να βρίσκομαι εδώ σήμερα ως επίτιμο μέλος της κοινότητας είναι πολύ περισσότερο από χαρά, είναι ένα θαύμα συμφιλίωσης, είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Μετά από 70 και πλέον χρόνια που πέρασαν από τη ναζιστική θηριωδία του Ολοκαυτώματος, η συμβολική παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Εβραϊκή Συναγωγή της Θεσσαλονίκης και η ανακήρυξή του σε επίτιμο μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης συνιστά ένα «θαύμα συμφιλίωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (δείτε περισσότερο φωγογραφικό υλικό πατώντας εδώ και εδώ).

«Η τιμή του να βρίσκομαι εδώ σήμερα ως επίτιμο μέλος της κοινότητας είναι πολύ περισσότερο από χαρά και ευγνωμοσύνη είναι ένα θαύμα συμφιλίωσης» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊνμάγερ, που κατά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, απευθυνόμενος στον 90χρονο επιζώντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο είπε:

«Όταν επιστρέψατε (στη Θεσσαλονίκη), συνεχίσατε να προσεύχεστε. Εδω παντρευτήκατε, εδώ παντρεύτηκαν και τα 4 παιδιά σας, και τα 9 εγγόνια σας εδώ γιόρτασαν το μπαρμίτσβα και μπατμίτσβα τους. Μέσα σε αυτή την αναβίωση και ανοικοδόμηση είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι επιτρέψατε και στα δικά μας γερμανικά χέρια να συνεισφέρουν στη ζωή της κοινότητας για την αποκατάσταση αυτής της συναγωγής και μελλοντικά και για άλλα προγράμματα όπως ανέφερε και ο κ. Σαλτιέλ (σσ. πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας) όπως το εβραϊκό εκπαιδευτικό κέντρο και τις θερινές συναντήσεις νέων από Ελλάδα, Ισραήλ, τη γερμανία και ελπίζω πολλές άλλες χώρες.

Αγαπητή κοινότητα πιστέψτε μου στη ζωή ενός υπουργού Εξωτερικών δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές σαν αυτή. Είναι για μένα μια στιγμή αξέχαστη και σας ευχαριστώ ειλικρινά εκ βαθέων για αυτή τη τιμή, εύχομαι να συμβάλει σε μια δυνατή Γερμανοελληνική εβραϊκή συνεργασία. Σας ευχαριστώ όλους πολύ».