Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021
x

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: 42 ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 5,6 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Αρχικά είχαν υποβληθεί 2.000 έργα, επελέγησαν σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. και η τελική λίστα επιλογής αποτελείται από 42 έργα

Η Ελλάδα έχει επιλέξει 42 έργα, συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, για να ενταχθούν στο «πακέτο Γιούνκερ», αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, και του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στις 31 Μαρτίου θα γίνει η ανάρτηση των έργων, που όπως σημείωσε, θα είναι ιδιωτικά, καθώς το «πακέτο Γιούνκερ» είναι «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αρχικά είχαν υποβληθεί 2.000 έργα, επελέγησαν σε πρώτη φάση 174 έργα ύψους 41,5 δισ. και η τελική λίστα επιλογής αποτελείται από 42 έργα. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε πως το 2015 ούτε ένα από τα 174 έργα, που είχαν κατατεθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν ήταν ώριμα. «Το μόνο που υπήρχε ήταν ένας κατάλογος τίτλων. Κανένας βαθμός ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

Χατζηδάκης: Κίνδυνος να μείνει το πακέτο «γράμμα κενό»

Το «πακέτο Γιούνκερ», είπε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, «κινδυνεύει να μείνει γράμμα κενό». «Έχουν υπάρξει εγκρίσεις 76 δισ. ευρώ για 200 έργα, αλλά δεν υπάρχει κανένα ελληνικό έργο. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει καν υποβληθεί. Η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της, την ώρα που 22 από τις 28 χώρες έχουν υποβάλλει προτάσεις. Η Ελλάδα είναι στις έξι χώρες που δεν έχουν υποβάλλει», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ελλάδα παίρνει μηδέν, όχι από εμένα, αλλά από τους πίνακες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε πως «η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι μηδέν». «Υπάρχει και η αρνητική αξιολόγηση. Υπάρχει ιεραρχημένη πρόταση για τα έργα;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ