Skip to main content

Σταθάκης από Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν δύο προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Τι είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, για ΔΕΣΦΑ, TAP, ΑΠΕ και νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», στο περιθώριο του Αναπτυξιακού

Δύο οικονομικές προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ από ισάριθμες κοινοπραξίες θα ανοίξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είπε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ και την απεξάρτησή της από το λιγνίτη σε ένα γενναίο ποσοστό ως το 40%. Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο νόμος που προβλέπει τον τρόπο απόσχισης της ΔΕΗ, αλλά και τις διαγωνιστικές διαδικασίες και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα και ακολούθως θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο λιγνίτης πάντως θα παραμείνει σε συμβατό επίπεδο με τους ενεργειακούς στόχους του 2030.

«Μετά την παράταση 15 χρόνων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2030 στοχεύουμε να φτάσουν περίπου στο 50% της ηλεκτροπαραγωγής (σήμερα είναι περίπου 29%) και το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης είπε μάλιστα ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ», μετά την κακή εμπειρία του πρώτου προγράμματος, πήγε πολύ καλά, αφού την πρώτη εβδομάδα υποβλήθηκαν 23.000 – 24.000 αιτήσεις και οι διαθέσιμοι πόροι έφταναν μόνο για 10.000 νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν.

Για τον αγωγό ΤΑΡ ο κ. Σταθάκης είπε ότι προχωρά εντός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ΙGB, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο θα προχωρήσει μέσα στο 2018. Είπε επίσης ότι ενεργειακά πρότζεκτ επεξεργάζονται και σε συνεργασία με τα Σκόπια.