Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΩΣΙΩΝ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για το άνοιγμα των Βαρωσίων, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα.

Να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι είναι προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατύπωσε και την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ