Skip to main content

Στέλλα Κυριακίδου: Εμβόλιο, εμβόλιο, εμβόλιο!

Περισσότερα εμβόλια σε αφρικανικές χώρες, αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών σε χώρες της ΕΕ το μήνυμα της αρμόδιας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου

Εμβόλια για όλους στις υπό ανάπτυξη και γοργά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, αλλά και επιτάχυνση των εμβολιασμών στις χώρες που τα διαθέτουν σε αφθονία είναι το μήνυμα της αρμόδιας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου σε συνέντευξη στη DW. Το ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε αυτούς τους δύο τομείς είναι κοινό μυστικό. Και για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη, αλλά πάνω από όλα αλληλεγγύη απέναντι σε χώρες και λαούς που πλήττονται από την πανδημία περισσότερο.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα»

«Γι αυτό και η συνάντηση της ομάδας G20 της Ρώμης ήταν εξαιρετικά σημαντική» υπογραμμίζει η κυρία Κυριακίδου.«Διότι δείχνει ότι χρειάζεται αλληλεγγύη για να υπερβούμε την πανδημία. Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την παγκόσμια πρωτοβουλία εμβολιασμού Covax. Ως ΕΕ εργαστήκαμε γύρω από τις παγκόσμιες διαστάσεις της πανδημίας, γιατί γνωρίζουμε, όπως και ο καθένας, πως δεν μπορούμε να την καταπολεμήσουμε, εάν δεν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε αρκετά εμβόλια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών στον κόσμο. Η ΕΕ έχει αποστείλει εμβόλια σε πάνω από 130 χώρες, και δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος τους χρόνου θα αποστείλουμε άλλα 200 εκατ. εμβόλια. Αλλά είναι σαφές ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα». 

Και κυρίως θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε χώρες που διαθέτουν μεν εμβόλια, αλλά έχει ατονήσει η εμβολιαστική καμπάνια, σε σημείο που να κλείνουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Στην ΕΕ ο μέσος όρος εμβολιασμών έχει φτάσει το 70% που ήταν και ο στόχος, αλλά υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη. 

«Διάφορα είδη σκεπτικιστών»

Για παράδειγμα, τα ποσοστά στο Βέλγιο και την Μάλτα είναι υψηλά, όχι όμως στη Γερμανία - το ποσοστό βρίσκεται γύρω στο 61,30%, -ή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι εμβολιαστικές καμπάνιες; «Σε αυτόν τον τομέα εργαζόμαστε συνεχώς. Πιάσαμε τον στόχο, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί έχουμε και τις μεταλλάξεις. Γι αυτό είναι σαφές, εμβόλιο, εμβόλιο εμβόλιο. Επισκέφθηκα προσωπικά την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες – μέλη. Δεν είναι πάντα οι ίδιες. Κι αν δεν τις καταγράψουμε, δεν μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν. Συνεργάζομαι με όλους τους υπουργούς Υγείας για να στηρίξουμε την εμβολιαστική καμπάνια. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, μια δυσκολία. Παρατηρούμε διαφόρων ειδών σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο και καθυστερήσεις για διάφορους λόγους. Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν πρέπει να κρίνουμε με τα ίδια κριτήρια. Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και καταθέσαμε στρατηγική μαζί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού».

Μπερντ Ρίγκερντ

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle