Skip to main content

Στη γραμμή εκκίνησης για νέο Επιχειρηματικό Πάρκο στη Μενεμένη

Ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης προχώρησε σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης που αφορά την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου με αντικείμενο τα Logistics

Τις διαδικασίες για την ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου μέσα στην επόμενη τριετία εκκίνησε ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, φιλοδοξώντας να βάλει την περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά.   

Η έκταση είναι περίπου 90 στρεμμάτων, βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου, στην περιοχή της Μενεμένης και είναι σε άμεση επαφή με τον 6ο προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης προχώρησε σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας, που στόχο έχει να καλυφθεί το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του κλάδου για χώρους logistics. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί θα πρόκειται για το τρίτο Logistics Center που θα δημιουργηθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, μετά από αυτό της Dimand στα 355 στρέμματα της πρώην Βαλκάν, στο 15ο χλμ Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται και η προκήρυξη για το Logistics Center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη έκταση είχε χωροθετηθεί στο παρελθόν εμπορευματικός σταθμός από τον πρώην δήμο Μενεμένης. Το έργο, όμως, δεν προχώρησε αφού η τότε δημοτική αρχή Μενεμένης δεν είχε εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για να ολοκληρωθούν οι υποδομές. Καθώς δεν εκπληρώθηκε ο σκοπός για τον οποίο είχε παραχωρηθεί η έκταση, είχε περάσει αρχικά στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Πριν από λίγα χρόνια ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, διεκδίκησε εκ νέου την έκταση η οποία τελικά παραχωρήθηκε πλέον για πενήντα χρόνια στον δήμο, με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου με χωροθέτηση όλων των προβλεπόμενων χρήσεων γης, που ορίζονται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Σάκη Παπαγεωργίου, αφού γίνουν οι αρχικές μελέτες, θα προχωρήσει η δημοτική αρχή στην τελική δημοπράτηση, η οποία θα αναδείξει τον ιδιώτη πάροχο που θα ενδιαφερθεί να δημιουργήσει το Επιχειρηματικό Πάρκο. Στη συνέχεια θα υποβληθεί στη Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης αίτηση συνοδευόμενη από το Επιχειρηματικό Σχέδιο, για να ακολουθήσει η έγκριση της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στην περιοχή πάντως αναμένεται δημιουργηθούν έργα για να είναι προσβάσιμος ο χώρος, όπως βέβαια και δίκτυα κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί ιδιώτες για την συγκεκριμένη έκταση. Ο ιδιώτης που αναδειχθεί θα καταβάλλει ενοίκιο στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο οποίος θα παραχωρεί ένα ποσοστό στο ΤΑΙΠΕΔ.