Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Το πρόγραμμά του

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται το πρωί να περιηγηθεί στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου θα προσευχηθεί για το περιβάλλον.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδευόμενος με πατριαρχική συνοδεία.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται σήμερα το πρωί να περιηγηθεί στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου θα προσευχηθεί για το περιβάλλον επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη αφορά την ευαισθησία του για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί στην όμορη περιοχή το εργοστάσιο «Χαϊτογλου» και ακολούθως θα μεταβεί στον Εύοσμο όπου θα εγκαινιάσει το Γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου», της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με συγχρηματοδότηση του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το απόγευμα  θα εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο φουαγιέ του Κέντρου Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Λαζαριστές), στη Σταυρούπολη.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, θα προεξάρχει σε δοξολογία και τρισάγιο σε υπαίθριο Πατριαρχικό Συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο στα συμμαχικά νεκροταφεία Ζέϊτενλικ στην οδό Λαγκαδά στη μνήμη των 20.500 θαμμένων στρατιωτών της Αντάντ που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Να σημειωθεί πως τα νεκροταφεία αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Κυριακής στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία», ενώ λίγο αργότερα θα παραστεί σε εκδήλωση για το «Άσυλο του Παιδιού», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Δευτέρας, 1 Οκτωβρίου 2018, ο Προκαθήμενος της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, στην Ιερά Μονή Βλατάδων, θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη», που διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Εν συνεχεία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Ασύλου του Παιδιού στην πλατεία Συντριβανίου, όπου θα γευματίσει με τα παιδιά.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα παραστεί σε ειδική επετειακή εκδήλωση παρουσίασης τόμου για την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ημέρα της λεηλασίας 1917-2017.

Το πρωί της Τρίτης ο κ.κ. Βαρθολομαίος, θα αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη όπου θα επισκεφθεί το Κολυμβάρι Χανίων, για να συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Να σημειωθεί πως φέτος συμπληρώθηκαν δύο έτη από την πραγματοποίηση στις ίδιες εγκαταστάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τέλος, στις 4 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα παραστεί σε τελετή βράβευσής του από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη και στο Μάτι Αττικής προς ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων.