Skip to main content

Φωτιά στην Πεντέλη: Ριπές ανέμου άνω των 110 χλμ/ώρα - «Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού»

«Έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού και βραχυκυκλώματος. Όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πυρκαγιά», είπε ο υπουργός.

Ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Πεντέλη κατά την έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ριπές των ανέμων στην Πεντέλη ξεπερνούσαν τα 110 χλμ την ώρα, ενώ είπε πως ο συντονισμός στις πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίος καθώς είχαμε περισσότερα εναέρια μέσα.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά. Μεγάλες δυνάμεις κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν στα Μέγαρα 14 εναέρια μέσα. Κάθε πυρκαγιά αφήνει πληγές. Χάνουμε ένα κομμάτι από τον φυσικό μας πλούτο, ακόμα χειρότερα χάνονται περιουσίες και ακόμα χειρότερα χάνονται ζωές. Η πυρκαγιά στην Πεντέλη το βράδυ επιδεινώθηκε. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι ριπές ανέμων ξεπερνούσαν τα 110χλμ. την ώρα», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις φωτιές που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη, δηλαδή αυτήν που ξεκίνησε από την Πεντέλη, αυτήν στη Βένιζα Μεγάρων, αλλά και στη Σαλαμίνα.

«Χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης. Εξελίσσονται και άλλες δύο πυρκαγιές, στη Βένιζα Μεγάρων και στη Σαλαμίνα. Στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα. Νομίζω είναι ακόμη μια απόδειξη του δύσκολου και σκληρού έργου που έχει μπροστά της η Πυροσβεστική», είπε ο υπουργός.

«Ειδικά η Αττική έχει υποφέρει πολύ από πυρκαγιές, με πολύ μεγάλο κόστος. Η χθεσινή πυρκαγιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να φέρει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι ριπές ανέμου ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ./ώρα. Είναι αντίξοες συνθήκες που δεν αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη. Η Μεσόγειος είναι το hot spot της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες θέλουν να βλέπουν μια συντονισμένη διαχείριση που να αντιμετωπίζουν αυτά τα συμβάντα. Και θέλουν να αντιμετωπίζεται με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Μια Πυροσβεστική έδωσε τη μάχη παντού, βράδυ, πρωί κι απόγευμα.

»Πιλότοι επιχειρούσαν με κίνδυνο της ζωής τους. Το 112 λειτούργησε έγκαιρα. Οι δασικές μας υπηρεσίας συνεργάζονται πολύ καλά με την Πυροσβεστική. Ενώσαμε δυνάμεις και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά χθες στην Πεντέλη.

»Να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μας, που βοήθησαν τις Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους. Να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς, που βοήθησαν τόσο πολύ για να φέρουμε τα αποτελέσματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Αλλά και τις δύο ομάδες του «Δευκαλίωνα» του Στρατού, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές μας, που τους βρίσκεις παντού πλέον. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν ζωές και περιουσίες», είπε.

Επίσης, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους υπουργούς με τους οποίους συνεργάστηκε.

Ο κ. Στυλιανίδης συνέχισε λέγοντας πως «ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Μάθαμε από τη σκληρή εμπειρία του παρελθόντος και αντλήσαμε αναγκαία μαθήματα. Δεν ισχυρίζομαι ότι αντιμετωπίσαμε όλες τις στρεβλώσεις, θέλουμε πολλά βήματα βελτίωσης.

»Πήραμε την απόφαση να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, αυξήσαμε τις επίγειες και εναέριες περιπολίες. Προχωρήσαμε σε έγκαιρη προειδοποίηση, να δημιουργούμε περιοχές που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Ο στόχος μας είναι να είμαστε έγκαιρη στην απόκριση. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, οι δυνάμεις βρέθηκαν εκεί εντός 10 λεπτών. Η έγκαιρη δράση βοήθησε να μην επεκταθεί το φαινόμενο εκτός ελέγχου.

»Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς μεγάλα λόγια. Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Επικεντρωνόμαστε στο έργο και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Οι συνθήκες της κλιματικής κρίσης, τις κάνουν πιο δύσκολα διαχειρίσιμες».

«Δυστυχώς, οι καιρικές και οι τοπικές συνθήκες, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καθημερινά το Πυροσβεστικό Σώμα διαχειρίζεται τουλάχιστον 50-70 πυρκαγιές. Αυτό θα σταματήσει; Δυστυχώς όχι. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά, παρά τις δυσκολίες, θα επιμείνουμε», είπε.