Skip to main content

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια - Πανελλαδική διαμαρτυρία στις 8 Μαρτίου στην Αθήνα

Την Παρασκευή το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους είναι αυτή που ξεκινά τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, ως αντίδραση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο καθώς εισάγεται από την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα τεθεί σε ψηφοφορία την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης, ενώ την Παρασκευή έγινε δεκτό επί της αρχής από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τις ψήφους μόνον της Νέας Δημοκρατίας.

«Τριάντα χρόνια προσπαθεί η ΝΔ να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα και πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ποτέ δεν είχε επικαλεστεί […] ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός πριν την ψήφιση στην επιτροπή.
Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά που λέει τώρα, όψιμα, η ΝΔ, επικαλούμενη μία παράκαμψη του Συντάγματος, τα λέει για να εξυπηρετήσει, «προφανώς, ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης είπε ότι η κυβέρνηση παριστάνει ότι επιζητά συναίνεση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζει. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση στριμώχνει στο νομοσχέδιο ένα κεφάλαιο το οποίο ξέρει ότι αποτελεί αιτία σύγκρουσης, μαζί με διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντί να φέρει δύο διαφορετικά νομοσχέδια: «Δεν πιστεύετε στο διάλογο, δεν πιστεύετε στις συναινέσεις, δεν πιστεύετε στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύετε στο Σύνταγμα. Πιστεύετε όμως στο θεό του συμφέροντος, όχι του εθνικού» είπε ο κ. Παραστατίδης.

«Η τοποθέτησή μας εκκινεί από τη θέση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη μία, και η ιδιωτικοποίηση το δημόσιου πανεπιστήμιου από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του πανεπιστήμιου της αγοράς», είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά.

Από τη Νέα Αριστερά η Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Τόνισε μάλιστα ότι μόνοι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, είναι ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, «φορείς και θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικοποίησης των πάντων».

Φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «στις 8 Μαρτίου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση».

Ακολούθως προσθέτουν ότι «οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, εργατικά σωματεία, μαθητές, συλλογικότητες θα γίνουμε ορμητικό ποτάμι όσο στη Βουλή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και την προοπτική μας».