Skip to main content

Στις 11 Σεπτεμβρίου από Θεσσαλονίκη η επίσημη ανακοίνωση για την ΕΛΒΟ

Ο δεύτερος φάκελος της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε στις 13 Ιουλίου για την ΕΛΒΟ θα ανοιχθεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά και τη μετάθεση του πολιτικο-οικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει από τη Θεσσαλονίκη για την οικονομία και τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος, θα γνωστοποιηθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων. Σε μια ομιλία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα γινόταν στα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως -μόνο που τίποτα δεν είναι φέτος… φυσιολογικό- και προφανώς το περιεχόμενο της θα προκύψει πρωτίστως από το βάρος των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να ανακοινώσει τη λύση ενός προβλήματος, που παραμένει σε εκκρεμότητα επί 25 περίπου χρόνια. Τόσο είναι το διάστημα που η ΕΛΒΟ έχει πάψει να είναι η κραταιά βιομηχανία των δεκαετιών του 1970 και του 1980, αλλά αποτελεί βάρος –πραγματικό βραχνά- για το ελληνικό δημόσιο, που παραμένει ο βασικός της μέτοχος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον προγραμματισμό της Ernst & Young που «τρέχει» τη διαδικασία πώλησης του ενεργητικού της ΕΛΒΟ μέσω πλειστηριασμού, ο δεύτερος φάκελος της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε στις 13 Ιουλίου –ο φάκελος που περιέχει την οικονομική προσφορά και το business plan της κοινοπραξίας δύο εταιρειών από το Ισραήλ, της Plasan και του Samy Katsav Group- θα ανοιχθεί την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Μέσα σε οκτώ ημέρες το αργότερο, δηλαδή μέχρι τις 4 Αυγούστου η ΕΥ θα έχει παραδώσει στο υπουργείο Οικονομικών τα δεδομένα και την εκτίμησή της για την προσφορά. Μέσα σε άλλες οκτώ ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση οφείλει να έχει δώσει την απάντησή της, εάν συμφωνεί ή όχι, ώστε σε περίπτωση θετικής απάντησης η συμφωνία να προχωρήσει για υπογραφές και να ξεκινήσει η υλοποίησή της.   

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να επέλθει συμφωνία και η πώληση στους Ισραηλινούς να προχωρήσει κανονικά. Τα σχέδια της κοινοπραξίας προβλέπουν τέσσερις κύριες λειτουργίες (μηχανουργείο, υπερκατασκευές, βαφή και συναρμολόγηση) και περιλαμβάνουν τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων: στρατιωτικά οχήματα, οχήματα ειδικού τύπου και πολιτικά οχήματα. Παράγοντες που έχουν γνώση των προθέσεων των Ισραηλινών επισημαίνουν ότι με τη νέα ΕΛΒΟ είναι πολύ πιθανό να συνεργαστούν δημιουργικά και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα ελληνικές, αλλά και ξένες. Και αυτό δεδομένου ότι οι υποψήφιοι –και πιθανοί- νέοι ιδιοκτήτες, σκοπεύουν να «ανοίξουν το παιχνίδι». Να δίνουν έργο σε τρίτους και να δέχονται δουλειές από τρίτους, ώστε να επιτύχουν τις περισσότερες δυνατές συνέργειες και με αυτό τον τρόπο να αξιοποιήσουν τόσο οι εγκαταστάσεις, όσο και η τεχνογνωσία της ΕΛΒΟ.

Αν υπολογίσει κανείς ότι στις προθέσεις τους είναι το άνοιγμα σε νέες κατηγορίες προϊόντων όπως τα θωρακισμένα πολιτικά οχήματα, τα πρόσθετα συστήματα θωράκισης στρατιωτικών οχημάτων, τα φορητά όπλα και ο ηλεκτροοπτικός εξοπλισμός, αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστεί να συνάψουν εξειδικευμένες συνεργασίες. Με αυτά τα δεδομένα καθοριστικός παράγων της προσφοράς θεωρείται το business plan και όχι το οικονομικό της σκέλος. Εκείνο που επί της ουσίας θα μετρήσει για την επιτυχία του εγχειρήματος της πώλησης είναι η σταδιακή και σε βάθος πενταετίας ανάπτυξη των εργασιών της ΕΛΒΟ και η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι το τίμημα που θα εισπράξει σήμερα το ελληνικό δημόσιο.     

Σε ό,τι αφορά το ενεργητικό της ΕΛΒΟ, δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουν οι Ισραηλινοί, είναι οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός που υπάρχει στην έκταση των 270 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας, τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας που έχει κατοχυρωμένα, όπως το σήμα και ο διακριτικός τίτλος «ΕΛΒΟ», σχέδια και πατέντες που έχει στην κατοχή της.

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των ισραηλινών για την ΕΛΒΟ προέκυψε μάλλον πρόσφατα. Δημοσιοποιήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν έρθει εγγύτερα στο αμυντικό πεδίο, καθώς-μεταξύ άλλων- έχουν ταυτόσημες θέσεις για την τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία απορρίπτουν. Με αυτό το δεδομένο μια πιθανή εμπλοκή των ισραηλινών στην ΕΛΒΟ θα λειτουργήσει θετικά για την περαιτέρω σύσφιξη της αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, κάτι που ενδιαφέρει εξόχως την Ελλάδα δεδομένης της δύναμης και της στρατηγικής θέσης που κατέχει το Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.