Skip to main content

Ένα... βουβάλι στο «Μακεδονία» έφερε η Fraport-Επενδύει στην πυρόσβεση

Πρόκειται για τα «Buffalo» της αυστριακής εταιρείας Rosenbauer - Έτοιμος αρχές του 2020 ο νέος πυροσβεστικός σταθμός στο αεροδρόμιο.

Στην αγορά πέντε νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων για την πυρόσβεση και διάσωση αεροσκαφών προχώρησε η Fraport Greece.

Πρόκειται για τα «Buffalo» της αυστριακής εταιρείας Rosenbauer, τα οποία αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αγορά των πυροσβεστικών οχημάτων. Ζυγίζει 35 τόνους και η ταχύτητά του αγγίζει τα 80χλμ/ώρα.

Εκτός των άλλων, ξεχωρίζει για τον μικρό χρόνο απόκρισης σε ένα συμβάν. Έχει τη δυνατότητα να πάρει στροφές ακόμη και με τη μέγιστη ταχύτητά του και να φτάσει σε ένα περιστατικό στο τέλος του αεροδιαδρόμου μέσα λιγότερο από τρία λεπτά. Επίσης, μπορεί να αδειάσει μέχρι και επτά τόνους νερού μέσα σε 1 λεπτό και 26 δευτερόλεπτα. Σε κάθε «Βuffalo» συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ειδικός εξοπλισμός με αυτόνομα διασωστικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να κόψουν «σαν βούτυρο» το αεροπλάνο, ώστε να ανοίξουν δίοδο στους πυροσβέστες. Το κόστος για κάθε όχημα με τον εξοπλισμό του κυμαίνεται στις 600.000-700.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη επένδυση, συνολικής αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη βελτίωση της πυρασφάλειας στα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η εταιρεία από τον Απρίλιο του 2017 και γίνεται στο πλαίσιο της γενικής αναβάθμισης και πλήρους εκσυγχρονισμού των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece.

Στον Πυροσβεστικό Σταθμό του αεροδρομίου βρίσκονται αυτήν την περίοδο πυροσβέστες από τη Ζάκυνθο, την Κω, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, όπου θα κατανεμηθούν τα υπόλοιπα τέσσερα νέα οχήματα, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στη λειτουργία του νέου πυροσβεστικού στόλου.

Έτοιμος αρχές του 2020 ο νέος πυροσβεστικός σταθμός στο «Μακεδονία»

Παράλληλα, η αεροπορική εταιρεία «τρέχει» το έργο του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Fraport ο νέος πυροσβεστικός σταθμός, ο οποίος θα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον υφιστάμενο, θα είναι έτοιμος μέχρι τις αρχές του 2020. Το κόστος του ανέρχεται πάνω από το 1 εκατ. ευρώ.

«Δαπανάμε πολλά χρήματα και πολλή προσπάθεια προκειμένου να κάνουμε το αεροδρόμιο ασφαλές. Η ασφάλεια αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες για την Fraport Greece» δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου πυροσβεστικού οχήματος ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ.

Σήμερα ο πυροσβεστικός στόλος των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport στην Ελλάδα ανέρχεται στα 40 οχήματα. Πέρσι η αεροπορική εταιρεία προμηθεύτηκε 10 μονοκάμπινα πυροσβεστικά της Rosenbauer, ενώ στοχεύει τον επόμενο χρόνο να προμηθευτεί ακόμη επτά ίδιων προδιαγραφών με τα «Buffalo».

«Μιλάμε για ειδικά οχήματα. Δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση με τα πυροσβεστικά στις δασικές πυρκαγιές. Μιλάμε για ένα όχημα υψηλών επιδόσεων. Όπως λένε και οι πυροσβέστες, "όταν αναλάβουμε εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πυρκαγιά, μόνο πλημμύρα"» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής επιχειρησιακής λειτουργίας, Ηλίας Μαραγκάκης.