Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον αέρα οι εργαζόμενοι της καθαριότητας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη παράταση της σύμβασής τους, χωρίς να γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νοσοκομείο

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από την απόφαση της Κυβέρνησης να επαναφέρει τον θεσμό του εργολάβου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη Voria.gr η εκπρόσωπός τους, Ανατολή Καλπακίδου, βρίσκονται στον «αέρα» καθώς την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2024 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας τους με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν αν από τη Δευτέρα 1η Απριλίου θα συνεχίσουν να εργάζονται και κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώτος.

Η κ. Καλπακίδου η οποία εργάζεται 14 χρόνια στο Ψυχιατρείο υποστηρίζει πως από το 2016 οπότε και είχε καταργηθεί για πρώτη φορά η εργολαβική εργασία, οι εργαζόμενοι προσελήφθησαν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονταν. «Τα πρώτα 6,5 χρόνια εργαζόμουν στον εργολάβο και από τον Αύγουστο του 2016 προσληφθήκαμε με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Όταν εργαζόμουν στον εργολάβο ο μισθός ήταν άθλιος όπως και οι συνθήκες εργασίας. Με τις συμβάσεις αποκτήσαμε έναν αξιοπρεπή μισθό και ωράριο. Εργαστήκαμε κοντά στα 7,5 χρόνια και ξαφνικά ο υπουργός Υγείας ανήγγειλε ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις παύουν να ισχύουν. Ήδη η φύλαξη και η εστίαση έχουν περάσει σε ιδιωτικό φορέα και τώρα θέλουν να μας γυρίσουν και εμάς χρόνια πίσω».

Η ίδια υπογραμμίζει πως ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια τελευταία τρίμηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο αλλά ακόμη δεν έχει βγει το σχετικό ΦΕΚ. «Είτε τώρα είτε μετά από 3 μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε την εργασία μας, καθώς δεν ξέρουμε ποιους θα προσλάβει ο εργολάβος και με ποιες εργασιακές συνθήκες».

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με την Διοίκηση του Νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθούν για το τι μέλλει γενέσθαι με την εργασία τους υποστηρίζοντας πως ακόμη μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί κάποιο μηνιαίο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά η κ. Καλπακίδου σημείωσε: «Ζητήσαμε από τον Υποδιοικητή κ. Μενέλαο Βλάχβεη να έχει άμεσα επικοινωνία με το Υπουργείο. Ο ίδιος μας υποσχέθηκε πως αν πάρει απάντηση ότι θα βγει το ΦΕΚ θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά».

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους προσφεύγοντας ακόμη και στην δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν και να συνεχίσουν να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας.